MF: Moody’s reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă
Telex » Știri 6 noiembrie 2023
Agenția de rating Moody’s a reconfirmat, la 3 noiembrie 2023, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3 pentru datoria pe termen lung și P-3 pentru datoria pe termen scurt, precum și perspectiva stabilă, a anunțat Ministerul Finanțelor (MF), într-un comunicat. „Confirmarea ratingurilor reflectă, în opinia agenției, perspectivele robuste de creștere pe termen mediu ale României, susținute de fondurile alocate de Uniunea Europeană și fluxurile de investiții străine directe”, se menționează în comunicat.
„Vedem că cele mai respectate agenții de rating din lume reconfirmă stabilitatea economică a României. După Fitch și S&P, Moody’s vine cu o nouă confirmare a faptului că Guvernul actual a luat măsurile necesare și corecte pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizelor recente, precum și pentru asigurarea unor finanțe publice sustenabile. Angajamentul nostru pentru buna guvernare și reformele economice a condus la această perspectivă din partea agențiilor de rating. Este un anunț care contribuie la menținerea unui climat economic favorabil, la reducerea costurilor de finanțare și la promovarea investițiilor în țara noastră. Cu toate acestea, este important de subliniat că, în ciuda acestei vești pozitive, mai avem foarte mult de muncă. Nevoia de a continua reformele și măsurile care asigură consolidarea fiscal-bugetară rămân prioritățile Ministerului Finanțelor, pentru a promova dezvoltarea economică durabilă și a securiza investițiile din fonduri europene”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
În opinia agenției, economia României va înregistra o creștere de 2% în anul 2023, respectiv de 3,2% în 2024 și 3,5% în 2025 în linie cu potențialul de creștere a economiei, perspectivele favorabile fiind susținute de niveluri ridicate de investiții străine directe și de alocări de fonduri în cadrul programelor Uniunii Europene.
De asemenea agenția apreciază că tendința de creștere rapidă a productivității muncii va continua, pe măsură ce România va reduce ecartul față de economiile europene mai avansate, iar reformele și investițiile din PNRR și din alte instrumente vor începe să aibă un impact asupra potențialului de creștere a economiei.
Agenția mai precizează că deși nivelul datoriei publice este la un nivel confortabil, există riscul deteriorării treptate în condițiile materializării unor deficite bugetare ridicate și ale creșterii costurilor de finanțare.
Principalii factori ce pot contribui la îmbunătățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt reducerea semnificativă și durabilă a deficitului fiscal și a deficitului de cont curent. Totodată, consolidarea suplimentară a potențialului de creștere a economiei și a sustenabilității fiscale a Guvernului prin adoptarea de reforme în cadrul PNRR poate reprezenta un alt factor pozitiv.
Înrăutățirea ratingului de țară sau a perspectivei se pot materializa în condițiile în care Guvernul nu ar implementa măsuri pentru a obține o consolidare fiscală în vederea reducerii deficitelor, incapacitatea de a implementa reformele asumate prin PNRR și accesarea finanțării aferente, precum și o escaladare a tensiunilor geopolitice regionale.
MF reamintește că agenția de rating Fitch a reconfirmat în data de 8 septembrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă.
De asemenea, agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 13 octombrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național