MF propune înființarea unui Hub Financiar la nivelul instituției
Telex » Știri 17 noiembrie 2023
Ministerul Finanțelor (MF) propune, printr-un Proiect Ordonanță de urgență publicat în transparență decizională, înființarea, dezvoltarea și administrarea unui Hub Financiar la nivelul instituției. Potrivit Notei de fundamentare care însoțește proiectul de act normativ, prin promovarea acestuia se reglementează la nivel de legislație primară definirea, rolul și modul de dezvoltare ale centrului de servicii și date financiare, fiscale și vamale al administrației publice la nivelul Ministerului Finanțelor (HUB-ul Financiar) precum și declararea acestuia de uz și interes public general pentru interesele financiare ale Statului Român și ale Uniunii Europene, în contextul nevoii de asigurare a serviciilor publice esențiale funcționării statului.
Proiectul definește, la art. 1, conceptul de Hub Financiar, ca fiind centrul de servicii și date financiare, fiscale și vamale al administrației publice înființat și dezvoltat la nivelul MF, alcătuit cel puțin din următoarele componente: Infrastructura de bază, Infrastructura ca serviciu (IaaS), Platforma ca serviciu (PaaS), Software-ul ca serviciu (SaaS), astfel cum sunt definite în OUG nr. 89/2022 privind înființarea, administrarea și dezvoltarea infrastructurilor și serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autoritățile și instituțiile publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.180/2023, precum și sistemele informatice găzduite pe această infrastructură.
Ministerului Finanțelor, prin Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF), îi revine sarcina creării, dezvoltării și administrării Hub-ului Financiar, prin înființarea, administrarea și dezvoltarea unei infrastructuri, la nivel național, inclusiv prin implementarea de tehnologii cloud și prin dezvoltarea unor sisteme și aplicații informatice găzduite pe această infrastructură. Hub-ul Financiar se interconectează la nivel de servicii cu Platforma de Cloud Guvernamental și respectă prevederile OUG nr. 89/2022, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.180/2023. Sistemele și aplicațiile informatice utilizate în cadrul Hub-ului Financiar se dezvoltă astfel încât să fie apte pentru migrarea în Cloud-ul Guvernamental sau interconectarea cu acesta, în condițiile prevăzute de art. 1 din OUG nr. 89/2022, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.180/2023 și HG nr. 112/2023 privind aprobarea Ghidului de guvernanță a platformei de Cloud Guvernamental.
Potrivit Notei de fundamentare, proiectul reglementează în mod expres definirea, rolul și modul de dezvoltare al centrului de servicii și date financiare, fiscale și vamale al administrației publice la nivelul Ministerului Finanțelor (Hub Financiar), securitatea cibernetică, atribuțiile, responsabilitățile privind realizarea și implementarea elementelor cu componentă de securitate națională ale Hub-ului Financiar, precum și prelucrarea datelor. Prezenta OUG reglementează regimul juridic al proprietății intelectuale, jurnalizarea și auditul Hub-ului Financiar. În acest sens, se prevede că, cel puțin anual sau ori de câte ori este necesar, se dispune efectuarea unor activități de audit de conformitate pe linia protecției, calității, securității și trasabilității pentru hub sau, după caz, pentru anumite componente ale acestuia.
Inițiatorii preconizează că propunerea legislativă va avea următoarele efecte: ▪ crearea condițiilor tehnice de interconectare a sistemelor informatice existente, pe baza unei arhitecturi de comunicații cu o unică politică de dezvoltare; ▪ standardizarea politicilor de acces și securitate și utilizarea lor în mod unitar; ▪ gestionarea eficientă a momentelor de prelucrare masivă a datelor; ▪ utilizarea eficientă și simplificarea gestiunii fizice a resurselor; ▪ scalabilitate masivă; ▪ partajarea resurselor de prelucrare.
„Ministerului Finanțelor, prin Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF), îi revine sarcina de a asigura guvernanța acestor servicii astfel încât să fie eliminate cât mai multe dintre problemele legate de confidențialitatea și securitatea datelor, reglementare, aspectele financiare, mijloacele tehnice (interoperabilitate, maturitate tehnologică, fiabilitate), preocupările legate de accesul la date și proprietatea asupra acestora și astfel să crească încrederea in acest model de utilizare a resurselor de TIC ale MF, ceea ce va conduce la extinderea serviciilor oferite în cloud prin implementarea HUB-ului Financiar”, se menționează în Nota de fundamentare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial