MF propune modificarea Normelor metodologice de aplicare a Programului IMM INVEST ROMÂNIA
Telex » Știri 18 august 2021
În categoria beneficiarilor admiși la finanțare-garantare în cadrul Programului, ar urma să fie incluse activități ale agenților și brokerilor de asigurări
Ministerul Finanțelor (MF) a elaborat un proiect de HG pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr.110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie – IMM INVEST ROMÂNIA, aprobate prin HG nr. 282/2020. Prin acest proiect, inițiatorii propun modificarea articolului 10 lit. b) din HG nr. 282/2020, cu modificările și completările ulterioare, prin includerea codului CAEN 6622 – Activități ale agenților și brokerilor de asigurări, în categoria beneficiarilor admiși la finanțare-garantare în cadrul Programului. Potrivit reprezentanților MF, clarificarea propusă asigură alinierea prevederilor Normelor metodologice la intenția leguitorului de includere a activității agenților și brokerilor de asigurare în cadrul activităților eligibile pentru accesarea programului guvernamental IMM INVEST ROMÂNIA.
MF menționează, în Nota de fundamentare a actului normativ că, avându-se în vedere faptul că este necesară instituirea unor mecanisme eficiente de recuperare a ajutorului de stat și a unui temei legal pentru aprobarea unor proceduri de recuperare ce urmează a se realiza prin ordin al ministrului Finanțelor, este necesară introducerea, la nivelul normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 110/2017, a unei prevederi potrivit căreia „începând cu data la care F.N.G.C.I.M.M. a luat la cunoștință despre intrarea beneficiarului în procedura insolvenței sau de la data primirii din partea instituției de credit a unei cereri de plată a garanției de stat, se stopează plata ajutorului de stat și se dispune recuperarea totală sau parțială a ajutorului de stat, conform Normelor de recuperare ce urmeaza a fi aprobate prin ordin al ministrului Finanțelor.”. „Întrucât deciziile de stopare a acordării ajutoarelor de stat sau de recuperare totală ori parțială a acestora sunt emise de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (F.N.G.C.I.M.M.), în urma acțiunilor continue de monitorizare și control al utilizării creditului, inclusiv pe baza informațiilor decelate din fluxurile interne, precum și a celor primite de la compartimentele teritoriale specializate și de la beneficiarii de ajutor de stat, procedura și decizia de stopare și de recuperare sunt susceptibile de implicații inter-instituționale multiple și plurivalente, astfel că este necesară aprobarea acestor proceduri prin ordin al ministrului Finanțelor”, subliniază inițiatorii proiectului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național