MF propune modificări la Codul fiscal și la Legea nr.296/2023; se are în vedere, între altele, extinderea, până la 31 mai 2024, a perioadei în care nu se aplică sancțiuni pentru neutilizarea sistemului RO e-Factura
Telex » Știri 25 martie 2024
Ministerul Finanțelor (MF) a publicat în transparență decizională un proiect de OUG privind modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal și a art.LIX din Legea nr.296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung. Proiectul are în vedere, între altele, extinderea, până la 31 mai 2024, a perioadei în care nu se aplică sancțiuni pentru neutilizarea sistemului RO e-Factura.
♦ În ceea ce privește modificările la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, acestea vizează Titlul VIII - Accize și alte taxe speciale din lege. Astfel:
▪ Pentru a evita eludarea prevederilor legale privind plata anticipată a accizelor în cazul destinatarilor înregistrați, se propune completarea art. 375 în sensul introducerii obligației de a depozita produsele recepționate doar în spațiile declarate și autorizate pentru recepția produselor accizabile, în situația în care nu se utilizează opțiunea de livrare directă conform art. 401 alin. (3), precum și introducerea unei infracțiuni pentru nerespectarea acestei obligații.
▪ Prin Regulamentul Delegat (UE) 2024/296 al Comisiei din 9 noiembrie 2023 de modificare a Regulamentului Delegat (UE) 2022/1636 în ceea ce privește mesajele referitoare la produsele accizabile exportate în regim suspensiv de accize, au intervenit modificări de ordin tehnic în sensul înlocuirii sintagmei „document de rezervă” care atestă încheierea deplasării produselor accizabile cu sintagma „raportul de primire de rezervă pentru deplasări de mărfuri accizabile” sau cu “raport de export de rezervă pentru deplasări de mărfuri accizabile în regim suspensiv de accize”, după caz.
▪ Prin Legea nr. 201/2016, sunt instituite obligații privind trasabilitatea și elementul de securitate aplicabile produselor din tutun. În vederea respectării obligației de punere pe piață, începând cu 20 mai 2024, a pachetelor unitare de produse din tutun, numai în condițiile în care acestea poartă elementul de securitate și identificatorul unic, prin proiectul de act normativ se propune introducerea regimului de marcare cu timbre fiscale și a produselor care conțin tutun, destinate inhalării fără ardere, prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a), similar cu cel aplicat produselor din tutun prelucrat.
▪ Prin OUG nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene a fost completat art. 345 alin. (3) din Codul fiscal, în sensul în care, pe lângă produsele energetice prevăzute la art. 355 alin. (3) lit. a) – e) din Codul fiscal, și în cazul vinurilor spumoase, băuturilor fermentate, altele decât bere și vinuri, cu excepția celor pentru care este prevăzut un nivel de accize zero, produselor intermediare, alcoolului etilic, livrarea din antrepozite fiscale ori din locația în care acestea au fost recepționate de către destinatarul înregistrat să se efectueze numai în momentul în care furnizorul deține documentul de plată care sã ateste virarea la bugetul de stat a valorii accizelor aferente cantității ce urmează a fi facturată, având în vedere necesitatea prevenirii fenomenului de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu unele produse din categoria alcool și băuturi alcoolice. Având în vedere această intervenție legislativă se impune completarea în mod corespunzător a infracțiunii prevăzute la art. 452 alin. (1) lit. c).
♦ Proiectul supus dezbaterii publice are în vedere și o serie de modificări la Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, se propune modificarea alin. (7) al art. LIX din Legea nr. 296/2023 în vederea identificării exacte a faptei ce constituie contravenție și se sancționează cu amendă, respectiv fapta privind nerespectarea prevederilor alin. (6) pentru una sau mai multe facturi al căror termen-limită de transmitere în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura intervine în cursul unei luni calendaristice.
Totodată, se propune extinderea cu două luni a perioadei în care nu se aplică sancțiuni pentru nerespectarea termenului-limită de cinci zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, respectiv această faptă nu se va sancționa în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2024. „Extinderea perioadei în care nu se aplică sancțiuni pentru nerespectarea termenului pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura a fost solicitată de mediul de afaceri. Prelungirea cu 2 luni a acestei perioade a fost considerată rezonabilă pentru a permite persoanelor impozabile să își continue adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, fără a suporta amenzi”, precizează MF, în Nota de fundamentare care însoțește proiectul de act normativ.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile