MF propune modificări la Procedura de acordare a facilităților fiscale în sectorul agricol și în industria alimentară
Telex » Știri 29 iunie 2023
Ministerul Finanțelor (MF) a publicat în transparență decizională un proiect de Ordin pentru modificarea și completarea OMF nr.1525/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilităților fiscale în sectorul agricol și în industria alimentară. După cum se știe, potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) - (3), pentru activitatea desfășurată în România, în baza contractului individual de muncă, până la 31 decembrie 2028 inclusiv, în sectorul agricol și în industria alimentară, beneficiază de facilități fiscale dacă sunt îndeplinite cumulativ condițiile prevăzute la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal.
În Referatul de aprobare care însoțește proiectul de act normativ, MF menționează că necesitatea elaborării proiectului de ordin se impune ca urmare a modificărilor și completărilor legislative aduse Codului fiscal prin OG nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale aprobată cu modificări și completări prin Legea 370/2022, care au vizat în principal următoarele: ● acordarea facilităților fiscale numai persoanelor fizice care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal, prevedere care se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023; ● modificarea plafonului reprezentând veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor până la care se acordă facilitățile fiscale în sectorul agricol și în industria alimentară, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu se aplică facilitățile fiscale.
Prevederile noului proiect de Ordin au în vedere următoarele aspecte: ● revizuirea reglementărilor privind procedura de acordare a facilității fiscale în sectorul agricol și în industria alimentară, în vederea corelării acestora cu prevederile OG nr. 16/2022 aprobată cu modificări și completări prin Legea 370/2022; ● clarificarea și completarea prevederilor actuale, ca urmare a situațiilor apărute în procesul de aplicare a prevederilor OMF nr.1525/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilităților fiscale în sectorul agricol și în industria alimentară, inclusiv a celor semnalate de către contribuabili.
Astfel, se aduc clarificări în ceea ce privește noțiunea de angajator, în sensul în care aceasta include și orice entitate fără personalitate juridică, care desfășoară activități definite de cel puțin unul dintre codurile CAEN prevăzute la art.60 pct.7, lit.a) din Codul fiscal și îndeplinește cumulativ condițiile de acordare a facilităților fiscale și, potrivit legii, poate să încheie contracte individuale de muncă. Totodată, se aduc clarificări referitoare la sintagma „producția realizată și nefacturată”. De asemenea, se clarifică reglementările privind modalitatea de calcul a cifrei de afaceri în vederea aplicării facilităților fiscale în sectorul agricol și în industria alimentară. Astfel, se precizează faptul că la determinarea cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea în sectorul agricol și în industria alimentară, se iau în calcul veniturile realizate din vânzarea produselor, inclusiv prin unitățile proprii de desfacere. Totodată, se reglementează faptul că veniturile din comercializarea produselor achiziționate de la membrii proprii, în scopul revânzării, de grupurile și organizațiile de producători din sectorul agricol, organizațiile de producători și alte forme asociative din sectorul fructe-legume, recunoscute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, potrivit legislației comunitare și a legislației naționale specifice în vigoare, precum și de cooperativele agricole organizate în conformitate cu Legea cooperației agricole nr.566/2004, se iau în calcul la determinarea cifrei de afaceri realizate efectiv de către aceste entități. Reglementarea a avut în vedere cadrul legal prin care se instituie obligația pentru anumite forme de organizare de tipul organizațiilor de producători să achiziționeze produsele membrilor proprii și să le comercializeze.
În ceea ce privește formele asociative recunoscute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), inițiatorii proiectului precizează că MADR recunoaște forme asociative astfel: ● grupuri și organizații de producători, în conformitate cu prevederile OG nr.37/2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor și organizațiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole și silvice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.338/2005, cu modificările și completările ulterioare și cu prevederile Normelor metodologice de aplicare a OG nr. 37/2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor și organizațiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole și silvice, aprobate prin Ordinul nr. 358/2016; ● organizații de producători și alte forme asociative din sectorul fructelor și legumelor, respectiv asociații de organizații de producători, organizații transnaționale de producători, asociația transnațională de organizații de producători, în conformitate cu prevederile cu art. 154 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului și cu prevederile Normelor privind recunoașterea organizațiilor de producători și a altor forme asociative din sectorul fructelor și legumelor și modul de accesare a sprijinului financiar de către acestea, aprobate prin Ordinul nr. 406/2017.
Prin HG nr. 740/2017 privind acordarea de ajutor financiar organizațiilor de producători și altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor și legumelor și prin hotărârea Guvernului nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat, sunt definite organizațiile de producători precum și alte forme asociative din sectorul fructe și legume și se creează cadrul legal pentru acordarea de ajutor financiar, care se asigură din Fondul European de Garantare Agricolă.
Potrivit MF, cadrul legal pentru finanțarea programelor operaționale derulate de organizațiile de producători din sectorul fructe și legume este reprezentat de următoarele acte normative: ▪ HG nr. 740/2017; ▪ HG nr.1571/2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial