MF propune modificări la schema de ajutor de stat pentru compensarea creșterii prețului la combustibil pentru alimentarea motoarelor
Telex » Știri 14 octombrie 2022
Se are în vedere clarificarea aspectelor operaționale legate de schimbul propriu-zis de dat dintre ARR și ANAF
Ministerul Finanțelor (MF) a publicat în transparență decizională un proiect de HG pentru modificarea HG nr.667/2022 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea creșterii prețului la combustibil pentru alimentarea motoarelor, ca urmare a conflictului armat din Ucraina, precum și modificarea anexei nr.2 la HG nr.370/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Inițiatorii menționează, în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ, că procedura de compensare propriu zisă, instituită prin HG nr. 667/2022, constă în depunerea de către operatorii de transport a cererii de compensare a creșterii prețului la combustibil și soluționarea acesteia de către Autoritatea Rutieră Română (ARR), în calitate de administrator al schemei de ajutor de stat. Cererile de compensare sunt însoțite de documente care fac dovada eligibilității operatorilor economici și a vehiculelor pe care le dețin, precum și cele necesare fundamentării cantității de combustibil pentru care se solicită compensarea creșterii prețului la combustibil. Valabilitatea criteriilor de eligibilitate se verifică la data depunerii cererii de compensare a creșterii prețului la combustibil.
Condițiile de eligibilitate ale operatorilor de transport, respectiv că aceștia nu se află în procedură de executare silită, faliment, dizolvare, închidere operațională sau lichidare, iar împotriva lor nu au fost emise decizii de recuperare a unui ajutor de stat, iar în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea nu au fost executate conform prevederilor legale în vigoare, sunt verificate de Ministerul Finanțelor prin Agenția Națională de Administrare Fiscală și transmise administratorului schemei de ajutor de stat în baza schimbului de informații instituit prin actul normativ supus modificării.
De asemenea, ANAF verifică, conform Protocolului de colaborare încheiat între ARR și ANAF, criteriul de eligibilitate potrivit căruia operatorul economic stabilit în România nu beneficiază de alte compensații pentru activitatea de transport desfășurată de vehiculele eligibile, cu excepția celor care efectuează transport public local de persoane.
„Ca urmare a depunerii cererilor de compensare aferente trimestrului II au fost constatate o serie de dificultăți în procesul de analiză a dosarelor, a schimbului interinstituțional de informații, precum și de respectare a termenelor legale de soluționarea a acestora. Dificultățile au constat atât în interpretarea datelor, cât și în furnizarea propriu-zisă a acestora, motiv pentru care, pentru eliminarea eventualelor sincope în derularea cu operativitate a acestui demers, se impun anumite clarificări”, menționează MF în Nota de fundamentare.
Comunicarea de către ARR a deciziei de aprobare sau de respingere a cererii de compensare a creșterii prețului la combustibil, către operatorii economici se face și în sistemul informatizat de administrare a schemei, pentru diminuarea perioadei în care operatorul poate depune o cerere rectificativă.
În prezent, Schema de ajutor de stat este valabilă până la 31 decembrie 2022, operatorii având posibilitatea de a depune cererile de compensare combustibil pentru trimestrul IV până la data de 1 decembrie, pentru alimentările efectuate până la aceeași dată. Astfel, din practică, operatorii economici care deservesc stații de distribuire a carburantului emit facturi de două ori pe lună, respectiv după data de 15 a lunii pentru alimentările efectuate în perioada 1-15 și după data de 31 a lunii pentru alimentările efectuate în perioada 15-31.
De asemenea, plata se efectuează în lei, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării la Registratura generală a MF a dispoziției de plată a ajutorului de stat pentru compensarea creșterii prețului la combustibil.
Avându-se în vedere faptul că pentru alimentările din perioada 15 - 30 noiembrie 2022 operatorii de transport nu pot depune cererile de compensare combustibil întrucât facturile de combustibil sunt emise după data de 1 decembrie (dată ulterioară termenului de depunere a cererilor de compensare), perioada pentru care se acordă compensarea este aceeași și nu are impact asupra sumelor solicitate de către operatorii de transport, dar va acorda timp suplimentar administratorului schemei pentru analiza cererilor depuse, emiterea dispozițiilor de plată a sumelor aprobate la compensare și transmiterea acestora către ordonatorul principal de credite realizându-se până la 31 decembrie 2022.
Mai mult – precizează inițiatorii noului proiect de HG – pentru clarificarea modalității de transmitere de către ARR către operatorii economici, a deciziei de aprobare sau de respingere a cererii de compensare a creșterii prețului la combustibil, se propune modificarea HG nr. 667/2022 în sensul indicării sistemului informatizat de administrare a schemei.
Stabilirea obligației în sarcina administratorului schemei de ajutor de stat de transmitere a deciziilor de aprobare/respingere a cererilor de compensare și prin sistemul informatizat de administrare a schemei de ajutor de stat va conduce la comunicarea în timp real a modului de soluționare a cererii de compensare și va da posibilitatea operatorului de transport de a depune în cel mai scurt timp posibil o eventuală cerere rectificativă.
Clarificarea aspectelor operaționale legate de schimbul propriu-zis de dat dintre ARR și ANAF, va fluidiza procesul de activitate legat de compensarea propriu-zisă, simplificând atât activitatea administratorului schemei, cât mai ales sprijinirea cu operativitate a operatorilor de transport.
Pentru remedierea disfuncționalităților privind schimbul interinstituțional de informații între ARR și ANAF, referitor la verificarea informațiilor privind eligibilitatea operatorilor economici, prin proiect se propune modificarea HG nr. 667/2022 în sensul eliminării literei d) de la art. 12 alin (5) lit a), întrucât astfel de informații nu se regăsesc în sistemele informatice utilizate de ANAF. De asemenea, valabilitatea criteriilor de eligibilitate se verifică la data depunerii cererii de compensare a creșterii prețului la combustibil.
Modificările art. 3 alin. (2), art. 14 alin. (9) si art. 20 alin. (7) au fost realizate în vederea corelării denumirii dispoziției de plată a ajutorului de stat pentru compensarea creșterii prețului la combustibil cu cea din Anexa nr. 6 la HG nr. 667/2022.
Întrucât, la momentul promovării prezentei hotărâri, la MF se află în lucru o aplicație electronică prin care se va permite transmiterea dispoziției de plată a ajutorului de stat pentru compensarea creșterii prețului la combustibil de la ARR către MF, se propune modificarea părții introductive a alineantului (9) al art. 14 din HG nr. 667/2022, în sensul că plata se efectuează în lei, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării la Registratura generală a MF și în aplicația dedicată, în momentul în care această aplicație va fi funcțională.
În acest context se propune modificarea art. 14 alin. (9) din HG nr. 667/2022, astfel plata se efectuează în lei, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării de către ARR în aceeași zi a dispoziției de plată a ajutorului de stat pentru compensarea creșterii prețului la combustibil, atât la Registratura generală a MF cât în aplicația dedicată administrată de MF, în momentul în care această aplicație va fi funcțională.
MF va informa ARR cu privire la data când aplicația prevăzută la art. 14 alin. (9) din HG nr. 667/2022 devine funcțională. În perioada în care aplicația este nefuncțională, ARR va transmite dispoziția de plată a ajutorului de stat pentru compensarea creșterii prețului la combustibil, la Registratura generală a MF.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice