MF propune modificări la Titlul VII „Taxa pe valoarea adăugată” din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal
Telex » Știri 3 iulie 2023
S-a avut în vedere stabilirea condițiilor de aplicare a scutirii de TVA cu drept de deducere, în temeiul Legii nr. 88/2023, precum și corelarea cu prevederile din Codul fiscal adoptate prin OG nr. 16/2022
Ministerul Finanțelor (MF) propune, printr-un proiect de Hotărâre publicat în transparență decizională, modificarea și completarea Titlului VII „Taxa pe valoarea adăugată” din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.1/2016. Potrivit Notei de fundamentare a proiectului de act normativ, promovarea acestuia a fost necesară în vederea stabilirii condițiilor de aplicare a scutirii de TVA cu drept de deducere, în temeiul prevederilor art. I pct. 2 din Legea nr. 88/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru corelarea cu prevederile din Codul fiscal astfel cum au fost adoptate prin OG nr. 16/2022.
Astfel, avându-se în vedere modificările și completările aduse Codului fiscal prin Legea nr. 88/2023, MF precizează că se impune introducerea unor prevederi prin care să se stabilească condițiile pentru aplicarea scutirii de taxă prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. b) din Codul Fiscal.
Totodată, ca urmare a modificărilor aduse prin Legea nr. 88/2023 regimului de taxare pentru livrările de proteze și accesorii ale acestora (cu excepția protezelor dentare scutite de taxă conform art. 292 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal) și de produse ortopedice, este necesară abrogarea alin. (1) și (2) ale pct. 37 din Normele metodologice date în aplicarea prevederilor art. 291 alin. (2) lit.a) și b) din Codul fiscal, concomitent cu introducerea prevederilor respective în cadrul punctului dat în aplicarea scutirilor de taxă prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. c) și d) din Codul fiscal.
Condițiile pentru aplicarea scutirii de taxă prevăzute la art. 294 alin. (5) din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 88/2023, stabilite la art. I pct. 6 din prezenta hotărâre, se aplică livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii efectuate începând cu data intrării în vigoare a prevederilor Legii nr. 88/2023.
De asemenea, avându-se în vedere că prin OG nr. 16/2022 băuturile nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 și 2202 99 au fost exceptate de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9%, este necesară modificarea corespunzătoare a pct. 37 alin. (4) lit. ț) din norme.
Totodată, se impune amendarea pct. 38 alin. (3) lit. c) din norme ca urmare a modificării plafonului valoric la 600.000 lei pentru livrarea de locuințe ca parte a politicii sociale.
De asemenea, ca urmare a majorării cotei reduse de TVA de la 5% la 9% pentru activitățile de cazare hotelieră și pentru prestările de servicii de restaurant și de catering, este necesară abrogarea alin. (7) și (8) ale pct. 38 din normele metodologice date în aplicarea prevederilor art. 291 alin. (3) lit.d) și e) din Codul fiscal, concomitent cu introducerea prevederilor respective, cu actualizările necesare, în cadrul punctului dat în aplicarea art. 291 alin. (2) lit. j) și k) din Codul fiscal.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național