MF propune noi reglementări privind schemele de garantare a depozitelor
Telex » Știri 20 aprilie 2022
Ministerul Finanțelor (MF) a publicat în transparență decizională un proiect de Hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor art.119 alin. (1) - (4), art.1191 și 1192 din Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor și Fondul de garantare a depozitelor bancare, cu modificările și completările ulterioare. Prin proiectul de act normativ se prevede că, după semnarea de către Fond a împrumuturilor cu caracter preventiv pentru care Guvernului a emis garanția în procent de 100%, Ministerul Finanțelor încheie cu Fondul o convenție de garantare în care sunt stipulate drepturile și obligațiile părților, precum și termenii și condițiile de acordare, respectiv de executare a garanției de stat. De asemenea, se prevede că rambursarea ratelor de capital, plata dobânzilor, comisioanelor și a altor costuri aferente împrumuturilor garantate de stat se asigură din sursele proprii Fondului, iar responsabilitatea privind constituirea surselor de rambursare a împrumutului revine Fondului, care va monitoriza rambursarea la scadență a împrumutului și plata dobânzilor și comisioanelor aferente. Totodată se prevede că, în cazul în care beneficiarul nu deține resursele financiare necesare asigurării plății la scadență a ratelor de capital, Ministerul Finanțelor va efectua plata în contul beneficiarului din disponibilul la fondul de risc.
În ceea ce privește creanțele, inclusiv accesoriile rezultate din gestionarea garanției de stat, aferente garanțiilor de stat, se stabilește că acestea se urmăresc și se recuperează în condițiile prevăzute de Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, de către organul fiscal central competent în administrarea creanțelor fiscale ale beneficiarilor, pe baza înscrisurilor întocmite de direcția de specialitate din cadrul Ministerului Finanțelor, prin care se individualizează la data scadenței sumele de recuperat care constituie, în momentul emiterii, titluri de creanță, înscrisuri care constituie la data scadenței, potrivit aceleiași legi, titluri executorii. De asemenea, în cazul în care instanțele judecătorești s-au pronunțat asupra acestor sume, executarea silită se efectuează în temeiul hotărârii judecătorești definitive care, potrivit art. 22 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, constituie titlu executoriu. Cu sumele recuperate se reîntregește disponibilul fondului de risc.
De asemenea, se prevede că în situația în care, pe parcursul derulării împrumutului garantat, Fondul intră în lichidare, creanțele statului rezultate din executarea garanției de stat se urmăresc și se recuperează în condițiile Legii nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare. Sumele recuperate în urma procesului de lichidare se fac venit la fondul de risc.
Art. 1191 acordă posibilitatea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor, să garanteze împrumuturile prevăzute la art. 114 lit. b^1 ), respectiv împrumuturile cu caracter preventiv, prin excepție de la prevederile art. 4 alin. (2) din OUG nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările și completările ulterioare. Garanția acoperă 100% valoarea împrumutului/împrumuturilor, inclusiv dobânzile și comisioanele aferente, iar Fondului nu i se percepe comision la fondul de risc. Pe cale de consecință, prevederile relevante ale legislației secundare privind datoria publică guvernamentală (HG nr. 1.470/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 64/2007 privind datoria publică, cu modificările și completările ulterioare), au fost preluate și adaptate prin prezentele Norme, pentru a ține seama de excepțiile introduse prin Legea nr. 42/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor și Fondul de garantare a depozitelor bancare, în ceea ce privește garantarea împrumuturilor cu caracter preventiv, care pot fi contractate de Fond de la instituții financiare internaționale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice