MF propune suplimentarea plafonului de garantare în cadrul Programului IMM INVEST ROMÂNIA/ Subprogramului AGRO IMM INVEST pentru anul 2022
Telex » Știri 20 iunie 2022
Ministerul Finanțelor (MF) a publicat în transparență decizională un proiect de HG pentru derogarea de la prevederile art.5 alin.(1^3) din Normele metodologice de aplicare a OUG nr.110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie - IMM INVEST ROMÂNIA, aprobate prin HG nr. 282/2020. Inițiatorii subliniază că actul normativ urmează să aibă „un impact favorabil asupra mediului de afaceri prin înlesnirea accesului la finanțare a unui număr cât mai mare de întreprinderi mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, pentru stabilizarea situației IMM-urilor afectate de criza economică, iar prin implementarea măsurilor prevăzute în cadrul programului se vor obține efecte antrenante în economie, cu utilizarea unui minim de resurse publice”.
MF menționează, în Nota de fundamentare, că, prin OUG nr.142/2021, s-a aprobat alocarea unui plafon de garantare aferent anului 2022 în valoare de 10 miliarde lei, în conformitate cu prevederile art.1, alin.(4^2), astfel: „(4^2) Pentru anul 2022, plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul programului este de 10.000.000.000 lei, din care pentru Subprogramul AGRO IMM INVEST plafonul este de 5.000.000.000 lei”. În conformitate cu prevederile art.5, alin (1^3) din HG nr. 282/2020 din 6 aprilie 2020 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie - IMM INVEST ROMÂNIA, cu modificările și completările ulterioare, „pentru anul 2022, plafonul garanțiilor de stat care pot fi emise în cadrul Subprogramului AGRO IMM INVEST se alocă de către Ministerul Finanțelor (MF), în mod egal, în favoarea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii S.A.-IFN (FNGCIMM) și Fondului de Garantare a Creditului Rural IFN - S.A. (FGCR)”. În cadrul Programului IMM INVEST ROMÂNIA, inclusiv în cadrul Subprogramului AGRO IMM INVEST, în anul 2022, până la data de 15 iunie 2022, au fost înregistrate 10.527 solicitări de garantare în valoare de 6.205.378.408 lei, din plafonul total alocat și repartizat celor 20 de finanțatori participanți în cadrul programului, în valoare de 7,5 miliarde lei (plafon alocat FNGCIMM), ceea ce reprezintă un consum de plafon de circa 83%.
De asemenea, inițiatorii proiectului precizează că plafonul de garantare aprobat pentru FNGCIMM în cadrul Programului IMM INVEST ROMÂNIA, în valoare de 5 miliarde lei, precum și plafonul de garantare aprobat pentru FNGCIMM în cadrul Subprogramului AGRO IMM INVEST, în valoare de 2,5 miliarde lei, au fost alocate integral în favoarea finanțatorilor participanți în cadrul Programului/Subprogramului. Finanțatorii care au înregistrat grade ridicate de utilizare a plafoanelor de garantare în cadrul Programului/Subprogramului au solicitat suplimentarea plafoanelor de garantare și au fundamentat solicitările de alocare de plafon de garantare pe cererile de credit aflate în stadii avansate de analiză și aprobare. Reglementările legale prevăd posibilitatea efectuării de realocări între instituțiile de credit în funcție de gradul de utilizare a plafoanelor alocate și de ritmul de acordare a garanțiilor, precum și posibilitatea glisării plafonului de garantare între Programul IMM INVEST și Subprogramul AGRO IMM INVEST, respectiv între Subprogramul AGRO IMM INVEST și Programul IMM INVEST, în condițiile obținerii acordului MF.
„Nesoluționarea acestor solicitări de suplimentare a plafonului de garantare în cadrul Programului IMM INVEST ROMÂNIA/Subprogramului AGRO IMM INVEST pentru anul 2022 va avea drept consecință faptul că finanțatorii se vor afla în imposibilitatea acordării finanțărilor garantate în cadrul Programului/Subprogramului, pentru solicitările de credit aprobate deja, sau pentru cele aflate într-un stadiu avansat de aprobare la bănci. În contextul aprobării Programului RURAL INVEST, care oferă condiții mai avantajoase pentru beneficiarii din domeniile agriculturii, silviculturii, pisciculturii și industriei alimentare, FGCR a înregistrat un grad redus de utilizare a plafonului de garantare alocat pentru anul 2022 în cadrul Subprogramului AGRO IMM INVEST, estimat la circa 20% la închiderea cadrului temporar COVID-19 la data de 30 iunie 2022”, se menționează în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
În acest context, conform datelor și infomațiilor transmise de finanțatorii participanți în cadrul Programului IMM INVEST, în condițiile închiderii cadrului temporar COVID-19 la data de 30 iunie 2022, în vederea satisfacerii necesităților de finanțare garantare ale potențialilor beneficiari care au solicitat finanțare garantată în cadrul programului pentru implementarea/continuarea proiectelor de investiții, prin proiectul supus consultării publice se propune ca, prin derogare de la prevederile art. 5 alin. (1^3) din Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie - IMM INVEST ROMÂNIA, aprobate prin HG nr. 282/2020, cu modificările și completările ulterioare, alocarea pentru anul 2022, în cadrul Subprogramului AGRO IMM INVEST, a unui plafon al garanțiilor de stat care pot fi emise în favoarea FNGCIMM în sumă de 3,82 miliarde lei, precum și alocarea în favoarea FGCR a unui plafon al garanțiilor de stat care pot fi emise în sumă de 1,18 miliorde lei .
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile