MF: Propuneri de noi reglementări privind rezidența în România a persoanelor juridice străine
Numărul 13, 7-13 apr. 2021 » Curier legislativ
Ministerul Finanțelor (MF) pregătește, printr-un proiect de Ordin publicat pe site-ul instituției, promovarea unor reglementări privind rezidența în România a persoanelor juridice străine. Conform inițiatorilor, proiectul a fost elaborat pentru implementarea standardelor de transparență convenite de statele membre la nivel global și obținerea informațiilor referitoare la persoana juridică străină care solicită rezidența fiscală în România potrivit locului conducerii efective (denumirea persoanei juridice străine, statul de înregistrare, forma juridică din statul de înregistrare, obiectul de activitate din străinătate, date referitoare la capitalul social, acționari/asociați și dețineri în persoana juridică străină, date de identificare ale administratorilor, directorilor executivi, membrilor consiliului de administrație ai persoanei juridice străine).
„În acest sens a fost elaborat «Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei juridice străine cu locul conducerii efective în România» care este prezentat în anexa 1 din proiectul de ordin”, se precizează în Referatul de aprobare a actului normativ.
Organul fiscal central stabilește în funcție de prevederile Codului fiscal precum și de datele din chestionarul completat, dacă persoana juridică străină devine persoană juridică rezidentă în România potrivit locului conducerii efective sau păstrează rezidența statului în care a fost inițial resident. Organul fiscal central notifică persoana juridică străină dacă aceasta are obligație fiscală integrală în România fiind supusă impozitului pe profit pentru profitul obținut din orice sursă, atât din România, cât și din afara României. „În acest sens a fost elaborată «Notificarea privind îndeplinirea condițiilor de rezidență potrivit prevederilor art. 7 pct.18 și pct.37 din Codul fiscal de către persoana juridică străină», care este prezentată în anexa 2 din proiectul de ordin”, precizează MF.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile