MF va modifica Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare
Telex » Știri 25 martie 2022
Ministerul Finanțelor (MF) a publicat în transparență decizională un proiect de HG pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin HG nr. 1045/2018. Inițiatorii menționează, în Nota de fundamentare care însoțește proiectul de act normativ că, prin OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative au fost aduse o serie de modificări Legii nr. 165/2018, printre care: • au fost abrogate dispozițiile privind emiterea biletelor de valoare pe suport hârtie; • a fost reglementată emiterea biletelor de valoare exclusiv pe suport electronic; • a fost introdusă obligativitatea ca pe suportul electronic să fie înscrise sau stocate informații cu privire la perioada de valabilitate a utilizării tichetelor de valoare; • a fost eliminată posibilitatea acordării tichetelor cadou pentru campaniile de marketing, studiul pieței, promovarea pe piețe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă și publicitate; • a fost stabilită sancțiunea aplicabilă în cazul încălcării interdicției de acordare a tichetelor cadou altor persoane decât salariații proprii; • au fost modificate, în vederea unei mai bune aplicări, prevederile art. 28 alin.(1) lit. h) potrivit cărora constituie contravenție comercializarea de către salariați și/sau de către unitățile de alimentație publică, magazinele alimentare, cantinele-restaurant, bufetele sau orice alte tipuri de unități care comercializează produse alimentare, cu care unitățile emitente au contractat prestarea serviciilor respective, a tichetelor de masă contra unor produse, altele decât cele alimentare, în sensul eliminării trimiterii la categoria salariaților; • au fost stabilite dispoziții tranzitorii care stipulează că: i) biletele de valoare pe suport hârtie, emise până la data de 31 ianuarie 2022, își mențin valabilitatea până la expirarea datei de valabilitate înscrise pe acestea; ii) începând cu data de 1 februarie 2022, autorizațiile de funcționare ca unități emitente de bilete de valoare pe suport hârtie își pierd valabilitatea, urmând ca aceste unități să rămână responsabile atât față de unitățile care acceptă bilete de valoare, cât și față de angajatorii cu care au încheiat contracte, astfel fiind asigurată respectarea tuturor obligațiilor ce decurg din contractele încheiate în cazul biletelor de valoare pe suport hârtie aflate în termenul de valabilitate.
În contextul modificărilor aduse Legii nr. 165/2018, MF precizează că a devenit necesară modificarea și completarea corespunzătoare a HG nr. 1045/2018 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018.
Astfel, proiectul publicat pe site-ul MF pentru consultare publică vizează, în principal, următoarele aspecte: • eliminarea dispozițiilor distincte referitoare la regimul fiscal al tichetelor culturale ca urmare a includerii acestei categorii de bilete de valoare în cuprinsul art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal; • abrogarea dispozițiilor privind emiterea biletelor de valoare pe suport hârtie; • abrogarea prevederilor referitoare la acordarea tichetelor cadou pentru campaniile de marketing, studiul pieței, promovarea pe piețe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă și publicitate; • eliminarea din cuprinsul contractului pentru achiziționarea biletelor de valoare, încheiat între angajator și unitățile emitente, a clauzei referitoare la condițiile în care biletele de valoare pe suport hârtie neutilizate de salariați se restituie unității emitente de către angajatori; • completarea informațiilor necesare a fi înscrise sau stocate, pe suportul electronic al biletelor de valoare, pentru ca acesta să fie valabil; • abrogarea obligațiilor, stabilite potrivit anexelor la normele metodologice, în sarcina angajatorilor și unităților emitente cu privire la gestionarea biletelor de valoare pe suport hârtie; • abrogarea dispozițiilor tranzitorii referitoare la contractele încheiate de unitățile emitente cu angajatorii, respectiv cu unitățile afiliate, anterior intrării în vigoare a normelor metodologice, întrucât prevederile au devenit caduce; • abrogarea anexelor la norme care privesc exclusiv biletele de valoare pe suport hârtie; • modificarea anexelor la norme în sensul înlăturării dispozițiilor referitoare la biletele de valoare pe suport hârtie; • întrucât biletele de valoare pe suport hârtie au putut fi emise până la data de 31 ianuarie 2022 și sunt valabile un an, respectiv până cel mai târziu la data de 1 februarie 2023, au fost prevăzute norme tranzitorii referitoare la: i) menținerea, în sarcina unităților emitente, a obligației de a organiza o evidență proprie lunară pentru biletele de valoare pe suport hârtie, pe unități afiliate, precum și de a transmite trimestrial date centralizatoare Ministerului Finanțelor cu privire la acestea; ii) menținerea regulilor prevăzute la art. 30 din HG nr. 1045/2018, cu modificările și completările ulterioare, care vizează evidența mișcării și gestionarea biletelor de valoare pe suport hârtie emise potrivit Legii nr. 165/2018, până la expirarea perioadei de valabilitate a acestora.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național