MFE: 373 milioane de euro pentru investiții în termoficare, energie electrică și gaze
Numărul 12, 14-20 iunie 2016 » Fonduri europene
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) anunță că a finalizat ghidurile de proiect și lansează apeluri care fac posibilă dezvoltarea, cu fonduri europene, a infrastructurii de termoficare și de transport al energiei electrice și al gazelor naturale, începând cu 2016. Bugetul total este de 373 de milioane de euro, dintre care 187 de milioane de euro sunt destinați Capitalei. Ghidurile se adresează operatorilor naționali de rețele de transport al energiei electrice și al gazelor naturale – Transelectrica, respectiv Transgaz –, dar și primăriilor din opt orașe ale țării: București, Botoșani, Oradea, Iași, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Timișoara, Focșani. Cerința UE de a finanța aceste orașe își are originile în perioada de preaderare a României la UE (proiect PHARE).
Obiectivele acestei finanțări sunt reducerea pierderilor de agent termic pe rețea – estimate la o treime din energia produsă, în București – și un cost mai redus al gigacaloriei.
Cele 373 de milioane de euro fac parte din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, al doilea program ca mărime din UE. Banii vor fi distribuiți după cum urmează: 187,7 milioane de euro sunt destinați Capitalei, cu tot cu rezerva de performanță, care se ridică la 6% din valoare și pe care Primăria Generală a Capitalei o va primi dacă va atinge indicatorii de performanță solicitați de UE; 105,7 milioane de euro vor fi orientați către Botoșani, Oradea, Iași, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Timișoara, Focșani; 80 de milioane de euro sunt destinați Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA și Societății Naționale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național