MFE a demarat un proces de consultare științifică pentru un program cu o alocare de 8 miliarde euro
Telex » Știri 20 decembrie 2019
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a demarat un prim proces de consultare a comunității științifice, de cercetare și dezvoltare, în contextul pregătirii viitoarei perioade de programare, pe parcursul căreia țara noastră va avea o alocare de 30,6 miliarde de euro, potrivit unui comunicat citat de Mediafax. „Vom avea disponibile 8 miliarde euro pentru educație, cercetare și competitivitate. Din păcate, capacitatea României de a genera proiecte mari a rămas în urmă. Tocmai de aceea, propun două tipuri de abordări: crearea unui institut de cercetare în cadrul căruia să construim proiecte de mare anvergură, concomitent cu asigurarea, la nivel individual, de proiecte solide create de antreprenori. Dorim să integrăm liniile de finanțare dedicate inteligenței artificiale în viitoarele programe operaționale”, a spus ministrul.
O primă întâlnire a avut loc la sediul MFE, unde s-au reunit tineri cercetători de top în inteligență artificială, rețele, sisteme de calculatoare și comunicare, blockchain, digitalizare, localizare de mare precizie, tehnologii de recuperare medicală, dar și fondatori de start-up-uri în tehnologie.
Activi atât în partea de cercetare la Universitatea Politehnica din București, Academia Română și Universitatea din București, dar și în zona de antreprenoriat pe specializare inteligentă, participanții și-au exprimat viziunea cu privire la modul în care viitoarele programe operaționale și banii alocați României pentru domenii de înaltă tehnologie vor putea răspunde provocărilor globale legate de economia digitală. „Prin această inițiativă, doresc să transmit un mesaj clar de deschidere în ceea ce înseamnă valorificarea potențialului uman extraordinar pe care Romania îl are în domeniile de tehnologie și IT, în special al inteligenței artificiale, dar nu numai, și de încurajare a mediului academic și a celui de business să participe la conturarea viitoarelor programe și bugete, pentru a genera împreună proiecte de anvergură pentru România”, a precizat ministrul Ioan Marcel Boloș.
Propunerile cercetătorilor s-au centrat pe asigurarea unui climat stabil și pe termen lung, care să stimuleze și să valorifice potențialul și calitatea umană, să favorizeze creativitatea și inovarea, care să poată produce atât rezultate de vârf imediate, cât și beneficii cu extindere mai largă în societate, pe termen mediu și lung.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice