MFE: Măsuri pentru sprijinirea oamenilor și economiei, finanțate din fonduri europene
Telex » Știri 15 octombrie 2020
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) anunţă, într-un comunicat, că Guvernul a adoptat în ședința de ieri un nou set de măsuri pentru sprijinirea persoanelor și economiei și în contextul pandemiei COVID-19. Acestea vizează: ▪ majorarea alocării pentru achiziția de echipamente medicale de către unitățile sanitare de la 350 milioane euro la 1,2 miliarde euro; ▪ creşterea bugetului pentru achiziția de tablete școlare cu 50 milioane euro; ▪ majorarea valorii eligibile pentru decontare a unei tablete școlare de la 200 la 250 euro; ▪ acordarea de tichete pentru mese calde unor categorii de vârstnici; ▪ înființarea programului național pilot „Școala după școală” prin care vor fi acordate vouchere pentru educație în regim „after school”; ▪ sisteme alternative pentru rețelele de canalizare în localităţile mici
▪ Fonduri europene pentru echipamente medicale
Suma alocată pentru decontarea cheltuielilor cu echipamente medicale, dispozitive medicale și de protecție medicală, echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare și suport triaj, containere de logistică medicală, capabilități/formațiuni medicale mobile de diagnostic și tratament utilizate în combaterea răspândirii coronavirusului COVID-19 a fost majorată de la 350 milioane euro, alocarea inițială, la 1,2 miliarde euro. În cadrul apelului de proiecte, finanțat prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare au fost depuse de 291 de cereri de finanțare, în valoare de 1,271 miliarde de euro. „Aceasta înseamnă că aproape tot ce s-a solicitat prin cererile de finanțare va fi decontat. În perioada următoare vom încheia contractele de finanțare. Până în prezent, am semnat deja 51 de contracte de finanțare, cu valoarea de 156 milioane euro. Apelul de proiect este o măsură care vine în sprijinul crizei pe care o parcurgem în această perioadă generată de coronavirus, o criză pandemică cu greutăți pentru sistemul sanitar românesc, iar Guvernul a venit în sprijinul unităților sanitare, astfel încât partea de echipamente medicale necesare pentru tratamentul bolnavilor să fie asigurată”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
▪ Mai mulți bani pentru tablete școlare
Suma alocată pentru finanțarea tabletelor școlare, prin intermediul Programului Operațional Competitivitate, a fost majorată cu 50 milioane euro. Concomitent, a fost majorată și suma maximă care va fi decontată pentru achiziția unei tablete de la 200 la 250 euro. Apelul de proiecte POC urmează să fie deschis la începutul săptămânii viitoare.
▪ Mese calde pentru bătrâni
Guvernul a aprobat modificarea OUG nr. 115/2020 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de persoane cele mai defavorizate care beneficiază de mese calde pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde, acordate din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestora, pentru a extinde categoriile care vor beneficia de acest ajutor. Astfel, aproximativ 300.000 de persoanelor în vârstă (75 ani și peste), care au venituri sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, vor beneficia de tichete sociale de 180 lei/lună pentru mese calde. „Tichetele vor fi repartizate în prima săptămână din luna decembrie a acestui an și se vor acorda retroactiv cu data la care a fost aprobată măsura, respectiv pe lunile septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie, astfel încât toți beneficiarii, respectiv persoanele în vârstă de peste 75 de ani cu venituri la nivelul pensiei minime sociale vor avea cei 720 de lei încărcați pe vouchere sau carduri în prima săptămână a lunii decembrie 2020”, a explicat ministrul Fondurilor Europene.
▪ Programul „Școala după școală”
A fost modificată Legea educației naționale pentru a permite instituirea unui program național pilot intitulat „Școala după școală” începând cu acest an școlar, prin asigurarea de voucherele pentru educație în regim „after school” în valoare de 200 lei/lună. Vor beneficia de aceste vouchere 300.000 de copii din ciclu primar, înscriși în învățământul de stat. În programul pilot vor fi incluse 150 de școli, stabilite prin ordin al Ministerului Educației și Cercetării.
▪ Soluții pentru apă și canalizare în localitățile mici
Guvernul a adoptat OUG pentru completarea alin. (2) al art. 1 din Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, precum și pentru aprobarea unor măsuri privind proiectele de mediu cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și pentru reglementarea serviciului public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate menajere. Astfel, localitățile cu mai puțin de 2.000 locuitori vor putea dezvolta sisteme alternative pentru rețelele de canalizare. „Bugetul aprobat este de 500 de milioane de euro, valoarea investiției eligibile este de 2.500 de euro pe gospodărie și urmează să beneficieze aproximativ 200.000 de gospodării din mediul rural pentru ceea ce înseamnă racordul la rețeaua de canalizare, fiind unul din demersurile pe care Guvernul Orban le-a făcut pentru infrastructura de apă și canalizare astfel încât un număr cât mai mare de locuitori să beneficieze de serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare, fiind o cerință impusă inclusiv prin directivele Uniunii Europene”, a explicat oficialul MFE. Măsura reprezentă o soluție în vederea conformării la legislația UE privind epurarea apelor uzate, iar locuitorii din localitățile mici, care nu îndeplinesc condițiile de racordare la sistemele publice de canalizare a apelor uzate, vor avea acces la acest serviciu de bază.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial