MFP a publicat proiectul revizuit de HG privind organizarea și funcționarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții - S.A.
Numărul 9, 12-18 martie 2019 » Direct de la sursă
În capitalul social al FSDI vor intra acţiunile deţinute de stat la 28 de companii
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat proiectul revizuit de Hotărâre de Guvern privind organizarea și funcționarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții – S.A. (FSDI), care a fost prezentat în dezbatere publică, pe site-ul ministerului, în data 28 decembrie 2018. „Proiectul de Hotărâre de Guvern privind organizarea și funcționarea FSDI este elaborat în baza prevederilor art. 4. din OUG nr. 100/2018 pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare și investiții, iar înființarea FSDI urmează a se realiza în conformitate cu prevederile Legii societăților nr. 31/1990”, precizează MFP.
Potrivit reprezentanţilor MFP, prin înființarea FSDI se are în vedere crearea unui vehicul public de investiții financiare/intermediere financiară în acțiuni/participații în proiecte/companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piața financiară din România, care, pe de o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă și, pe de altă parte, să catalizeze/mobilizeze resurse financiare disponibile către economie și proiecte rentabile.
Principalele completări aduse prin proiectul revizuit de Hotărâre de Guvern se referă la: ♦ Capitalul social inițial al FSDI și contribuția în natură (▪ publicarea listei operatorilor economici ale căror pachete de acțiuni vor constitui aport în natură la capitalul social inițial al FSDI; ▪ prezentarea metodelor de evaluare a acestor active din portofoliu); ♦ Guvernanța corporatistă (criterii de selecție detaliate și revizuite pentru membrii Consiliului de supraveghere).
Potrivit proiectului de act normativ, în capitalul FSDI vor intra acţiunile deţinute de stat la următoarele 28 de companii: Engie România, Electrica, Delgaz Grid, E.ON Energie România, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom România Communications, Loteria Română, IAR, Oil Terminal, Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime, Romgaz, Hidroelectrica, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, Nuclearelectrica, Imprimeria Naţională, Conpet, Aeroportul Internaţional Timişoara Traian Vuia, Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă TBRCM, Administraţia Porturilor Dunării Fluviale, Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, Cuprumin Abrud, Societatea Naţională a Sării, Romaero, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Administraţia Canalelor Navigabile, Antibiotice şi Compania Naţională Unifarm.
Capitalul social inițial subscris al FSDI este în valoare totală de circa 19,112 miliarde lei și este format din aport în numerar în valoare de 9 miliarde lei, precum și din aport în natură reprezentat de pachetele de acţiuni nominative deținute de stat la 28 de operatori economici, în valoare de 10,112 miliarde lei, stabilită la valoarea nominală a acțiunilor aportate.
Capitalul social inițial al FSDI se împarte într-un număr de 1.470.142.333 acțiuni nominative cu valoare nominală de 13 lei/acțiune. (Al.R.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice