MFP: Clarificări privind contribuțiile datorate de angajatori pentru anumiți salariați cu mai multe contracte individuale de muncă
Numărul 36, 19-25 sept. 2017 » Curier legislativ
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a emis recent un act normativ prin care a adus clarificări privind modul de aplicare a excepției prevăzute la art. 140 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la asigurarea plății de către angajator a contribuției pentru pensii și sănătate la nivelul venitului brut lunar realizat efectiv, și nu la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru salariații cu mai multe contracte individuale de muncă ale căror venituri lunare brute cumulate sunt de cel puțin 1.450 lei (nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată începând cu 1 februarie a.c. – n. red.).
Ordinul nr. 2.343/2017 privind procedura de aplicare a prevederilor art. 140 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 717 din 5 septembrie 2017 și stabilește că acești salariați au obligația să depună la fiecare angajator sau persoane asimilate acestuia o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că veniturile lunare brute cumulate realizate sunt cel puțin egale cu salariul minim brut pe țară garantat în plată.
Reamintim că art. 140 din Codul fiscal a fost modificat recent prin OG nr. 4/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal – despre al cărei conținut CECCAR Business Magazine a mai informat –, act normativ ce vizează unele măsuri pentru asigurarea plății de către angajator a CAS și CASS la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru salariații care obțin venituri sub acest nivel în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial.
OG nr. 4/2017 prevede și unele excepții, specificate la art. 140 alin. (3) din Codul fiscal, pentru care angajatorii sau persoanele asimilate acestora datorează CAS și CASS la nivelul venitului brut lunar realizat efectiv, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.
- sunt elevi sau studenți, cu vârsta până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare;
- sunt ucenici, potrivit legii, în vârstă de până la 18 ani;
- sunt persoane cu dizabilități cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi;
- au calitatea de pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepția pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
- realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară.
Astfel, după cum am menționat mai sus, Ordinul nr. 2.343/2017 stabilește obligația angajaților prevăzuți la art. 140 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal de a depune o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că veniturile brute cumulate obținute lunar sunt de cel puțin 1.450 lei. Declarația pe propria răspundere se depune lunar, până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.
Actul normativ prevede și o excepție, și anume aceea potrivit căreia, în cazul în care la unul dintre angajatori salariații realizează un venit brut lunar, corespunzător numărului de zile lucrate în lună, cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară garantat în plată, aceștia nu au obligația depunerii declarației pe propria răspundere la angajatorul respectiv.
În vederea completării declarației, angajatorul eliberează salariatului, la cerere, un document din care să rezulte venitul brut lunar realizat. În cazul în care salariații nu depun declarația pe propria răspundere, fiecare angajator sau persoană asimilată angajatorului stabilește baza lunară de calcul al CAS și CASS la nivelul salariului minim brut pe țară corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ, dacă venitul brut realizat se situează sub nivelul salariului lunar minim brut.
Ordinul nr. 2.343/2017 prevede, de asemenea, că în vederea încadrării în situația prevăzută la art. 140 alin. (3) lit. e) salariatul cumulează veniturile brute lunare realizate din salarii și asimilate salariilor, iar suma rezultată o compară cu nivelul salariului minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuțiile sociale.
În actul normativ sunt redate, printre altele, și exemple privind aplicarea prevederilor art. 140 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, precum și modelul declarației pe propria răspundere pe care trebuie să o depună salariații vizați de prevederile ordinului.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial