MFP: Deficitul bugetar, 2,1% din PIB în primele opt luni
Telex » Știri 3 octombrie 2019
În primele opt luni ale anului, deficitul bugetului general consolidat a fost de 21,9 miliarde de lei, respectiv 2,1% din PIB, a anunţat astăzi Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
1. Veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 204,1 miliarde lei, reprezentând 19,8% din PIB, comparativ cu 19,3% din PIB în aceeași perioadă a anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 11,9% mai mari, respectiv o creștere cu 21,7 miliarde lei, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent. S-au înregistrat creșteri, comparativ cu intervalul similar din anul anterior, în cazul încasărilor din contribuții de asigurări (+15,8%, respectiv o creștere cu 10,1 miliarde lei), impozit pe profit (+14,3%, respectiv o creștere cu 1,5 miliarde lei), TVA (+11,6%, respectiv o creștere de 4,3 miliarde lei ), accize (+8,9%, respectiv o creștere de 1,6 miliarde lei), venituri nefiscale (+5,7%, respectiv o creștere cu 1,01 miliarde lei). „Încasările din contribuțiile de asigurări au fost influențate de creșterea efectivului de salariați din economie, a câștigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar și de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA în creștere cu 11,6% față de realizările aceleiași perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 41,3 miliarde lei”, precizează MFP. De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 15,4% respectiv o majorare cu 0,6 miliarde lei.
S-au consemnat scăderi ale încasărilor cu 99,2% față de aceeași perioadă anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.
Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 9,8 miliarde lei.
2. Cheltuielile bugetului general consolidat au totalizat 226,1 miliarde lei, cu 14.8% mai mari față aceeași perioadă a anului precedent. Cheltuielile de personal sunt cu 20,9% mai mari față de cele realizate în primele opt luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14,8% față de primele opt luni ale anului precedent. Sporuri semnificative s-au înregistrat atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, cât și la bugetul de stat. S-au majorat, de asemenea, cheltuielilor cu subvențiile, cu 12,6%. Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 10,7%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.
Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 19,0 miliarde lei, cu 6,2 miliarde lei mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane