MFP intenționează să controleze modul de utilizare a fondurilor publice acordate pentru finanțarea asociațiilor și fundațiilor non-profit
Telex » Știri 27 august 2018
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat, pentru consultare, un proiect de ordonanţă potrivit căruia urmează să desemneze o structură de control din cadrul instituţiei pentru verificarea, între altele, a modului de utilizare a fondurilor publice acordate de la bugetul general consolidat pentru finanţarea asociaţiilor şi fundaţiilor non-profit. De asemenea, va fi controlat modul de folosire a sumelor acordate prin acţiuni de sponsorizare/mecenat pentru susţinerea unor activităţi fără scop lucrativ desfăşurate de beneficiarul sponsorizării, respectiv ca activitate filantropică cu caracter umanitar, pentru desfăşurarea unor activităţi în domeniile cultural, artistic, medico-sanitar sau ştiinţific-cercetare fundamentală şi aplicată, reducând impozitul pe profit/venit, în sensul respectării Legii nr. 32/1994. Potrivit proiectului de act normativ, viitoarea structură de control va mai verifica respectarea utilizării fondurilor primite de beneficiarii sumelor redirecţionate din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice.
În Nota de fundamentare a proiectului de act normativ, iniţiatorii precizează că – aşa cum rezultă şi din constatările Curţii de Conturi evidenţiate prin Decizia nr. 28/22 decembrie 2016 – la nivelul MFP şi al instituţiilor subordonate acestuia, nu se cunosc beneficiarii acţiunilor de mecenat şi/sau sponsorizare. De asemenea, pentru suma de 696.378.270 lei încasată de fundaţii şi asociaţii non-profit din impozitul pe profit redirecţionat în anul 2015, nu există certitudinea privind legalitatea cheltuirii acesteia conform scopului declarat. Aceeaşi Decizie a Curţii de Conturi relevă că „în anul 2015, persoanele fizice au redirecţionat un procentaj de 2% din impozitul pe venit, fiind finanţate astfel un număr de 27.955 unităţi beneficiare cu suma totală de 138.154.114 lei, aşa cum rezultă din datele puse la dispoziţie de către ANAF. Numărul entităţilor care au primit sume mai mari de 100.000 de lei este de 89, dintre care 14 au fost finanţate cu sume cuprinse între 500.000 de lei şi 4 milioane lei”. În ambele situaţii s-a constatat că „la nivelul MFP nu a fost identificată nicio structură abilitată de lege care să efectueze controlul modului în care sunt cheltuite fondurile publice primite de către beneficiari. Acest lucru a fost posibil în condiţiile în care în prezent legislaţia în vigoare nu face trimitere la modul în care poate fi verificat cheltuirea acestor resurse şi nu indică instituţia/instituţiile cu atribuţii în acest sens”.
În acest context, iniţiatorii proiectului subliniază că desemnarea structurii de control în cadrul MFP, cu atribuţiile menţionate anterior, va reduce riscul fraudării bugetului de stat, cu consecința diminuării cheltuielilor bugetare.
Proiectul de Ordonanţă privind reglementarea unor măsuri în domeniul inspecţiei economico-financiare efectuate de Ministerul Finanţelor Publice, precum şi Nota de fundamentare, sunt publicate pe site-ul MFP, la secţiunea Transparenţă decizională.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile