MFP: România a atras 3,3 miliarde euro de pe piețele externe de capital la costuri atractive în contextul propagării pandemiei COVID-19
Telex » Știri 27 mai 2020
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) informează, într-un comunicat, că România a atras 3,3 miliarde euro de pe piețele externe de capital la costuri atractive în contextul propagării pandemiei COVID-19, emisiunea de euroobligațiuni lansată la 19 mai 2020 de MFP bucurându-se de interes din partea investitorilor.
Astfel, valoarea totală a emisiunii este de 3,3 miliarde euro, nivelul subscrierii finale fiind de peste 3 ori mai mare, prin participarea unui număr de peste 585 de investitori. Fondurile aferente acestei tranzacții au intrat în conturile Trezoreriei la 26 mai.
Emisiunea a fost realizată în două tranșe, din care 1,3 miliarde euro cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,793% și o rată de dobândă de 2,750% pe an și 2 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,624% și o rata de dobândă de 3,624% pe an.
„Strategia de execuție a emisiunii a permis reducerea graduală a costurilor, pe fondul unei suprasubscrieri masive pentru cele două tranșe. Față de valorile cu care au fost lansate inițial în piață cele două tranșe, de 355 puncte de bază peste cotația de referință Mid-Swap pentru maturitatea de 5 ani lung și de 425 puncte de bază peste cotația de referință Mid-Swap pentru maturitatea de 10 ani, costurile au fost reduse cu 50 puncte de bază, obținându-se în final prime de emisiune de 15 puncte de bază pentru maturitatea de 5 ani lung, respectiv 20 puncte de bază pentru maturitatea de 10 ani”, se precizează în comunicat.
Potrivit reprezentanţilor MFP, baza investițională a tranzacției a fost una deosebit de diversificată din punct de vedere geografic, iar din punct de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele tranșe, se distinge preponderența investitorilor de tipul „real money”, respectiv fonduri de active administrate privat și bănci comerciale. De asemenea, este de remarcat o creștere a diversificării către investitori din Asia și a participării în proporție de peste 65% a marilor investitori activi pe piețele internaționale de capital din SUA, Germania și Marea Britanie pentru tranșa cu maturitatea de 10 ani.
În ceea ce privește distribuția geografică a investitorilor, pentru maturitatea de 5 ani lung (cu scadență la 26 februarie 2026), aceasta a fost următoarea: Marea Britanie și Irlanda 22%, SUA 14%, Germania și Austria 15%, România 6%, CEE 6%, Elveția 5%, Italia 7%, Franța 4%, restul Europei 16%, Asia 5%. Pentru maturitatea de 10 ani, distribuția geografică a investitorilor a fost următoarea: Marea Britanie și Irlanda 35%, SUA 23%, Germania și Austria 9%, România 8%, CEE (exclusiv România) 6%, Elveția 5%, Italia 2%, Franța 2%, restul Europei 7%, Asia 3%.
Distribuția pe categorii de investitori pentru maturitatea de 5 ani lung a fost preponderent către fonduri de active administrate privat, respectiv 56%, 23% către bănci comerciale și private, 1% către fonduri de pensii și companii de asigurări, 6% instituții oficiale și 14% fonduri de investiții. Pentru maturitatea de 10 ani, distribuția în funcție de tipul investitorilor a fost următoarea: fonduri de active administrate privat 70%, bănci comerciale și private 13%, fonduri de pensii și companii de asigurări 3%, instituții oficiale 3%, fonduri de investiții 11%.
Tranzacția a fost intermediată de către BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank N.V., J.P. Morgan Securities plc, Raiffeisen Bank International AG și Unicredit Bank AG.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial