MFP va lua măsuri de ajustare bugetară, în caz de deviere de la ținta de deficit
Numărul 8, 7-13 martie 2017 » Direct de la sursă
Întrucât au apărut informații contradictorii referitoare la dialogul dintre autoritățile de la București și cele de la Bruxelles privind unele aspecte ale politicii fiscal-bugetare, agenția News.ro a solicitat un răspuns oficial pe această temă de la Ministerul Finanțelor Publice (MFP). În răspuns se precizează că MFP va comunica permanent cu reprezentanții Comisiei Europene stadiul îndeplinirii țintei de deficit bugetar, stabilită la puțin sub 3% din produsul intern brut (PIB) pentru 2017, iar în caz de deviere de la țintă vor fi luate măsuri de ajustare a deficitului bugetar. „Referitor la ținta de deficit, precizăm că atât Legea privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal bugetar nr. 5/2017, cât și Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2017-2019 (...) estimează pentru anul 2017 un deficit bugetar (metodologie națională) de 2,96% din PIB. Conform metodologiei ESA, deficitul este estimat la 2,98% din PIB, fără a depăși limita de 3% din PIB stabilită prin Tratatul de la Maastricht. Pentru anul 2017 soldul structural anual al administrației publice este de -2,91% din PIB”, a precizat MFP.
Instituția menționează că, în intervalul 2017-2019, datoria publică a României se va menține sub 40% din PIB.
La finalul lunii noiembrie 2016, datoria publică a României, calculată potrivit metodologiei Uniunii Europene, era de 282,4 miliarde lei, echivalent cu 37,9% din PIB, arată datele publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor.
„Ministerul Finanțelor Publice își va continua demersurile pentru respectarea angajamentelor privind deficitul bugetar estimat pentru anul 2017 și va comunica permanent cu reprezentanții Comisiei Europene privind stadiul îndeplinirii acestei ținte, urmând ca, în caz de deviere, să se stabilească măsurile pentru corectarea căii de ajustare a deficitului bugetar”, mai arată răspunsul trimis de minister.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial