Miercuri, 20 martie, dezbaterea „Nicolae Steinhardt – 35”
Numărul 10, 13-19 mar. 2024 » Roza vânturilor
Muzeul Național al Literaturii Române organizează miercuri, 20 martie 2024, de la ora 17.00, la sediul din str. Nicolae Crețulescu nr. 8, evenimentul „Nicolae Steinhardt – 35”, în contextul împlinirii a 35 de ani de la moartea acestuia. Nicolae Steinhardt a fost scriitor, critic literar și doctor în drept constituțional, creator al unei opere unice în literatura română, „Jurnalul fericirii”, rămasă posterității drept „testamentul” său literar.
Vor participa la eveniment: Clara Mareș, Nicolae Brînzea, Ioan Pintea, George Ardeleanu, Călin Andrei-Mihăilescu (zoom), Caius Dobrescu, Adrian Mureșan. Moderator: Ioan Cristescu.
Va avea loc, de asemenea, și lansarea volumului „Craii de Curtea Veche”, din Colecția Panteon românesc, Ediții de Patrimoniu, coordonator acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. Proiectul editorial a fost realizat cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud (președinte Emil Radu Moldovan), prin Biblioteca Județeană „George Coșbuc” (director Ioan Pintea). „Apariția la Editura Școala Ardeleană a uneia dintre cele mai prețioase ediții anastatice bibliofile a unei capodopere a culturii și literaturii române, Mateiu Caragiale, Craii de Curtea Veche, roman cu 14 ilustrații în culori de G. Tomaziu, Editura Coresi, București, 1945, lucrare îngrijită de Dinu Albulescu, N. Steinhardt și G. Tomaziu, tipărită în 446 de exemplare numerotate, din care cel cu numărul 225 a fost martor în desăvârșirea acestui proiect editorial, este un act necesar de restituire culturală”, se menționează într-un comunicat al MNLR.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național