Mihai Busuioc: Auditul performanței, un instrument esențial prin care Curtea de Conturi poate veni în sprijinul autorităților și al cetățenilor
Telex » Știri 26 iunie 2024
Auditul performanței reprezintă un instrument esențial prin care Curtea de Conturi poate veni în sprijinul autorităților și al cetățenilor, prin constatările, concluziile și recomandările rezultate în auditurile realizate în domeniile de interes pentru decidenți și pentru opinia publică, susține președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, citat de Agerpres. Curtea de Conturi a României și Oficiul Federal de Audit al Elveției au organizat recent, la București, întâlnirea Grupului de lucru INTOSAI pentru Evaluarea Politicilor și Programelor Publice (WGEPPP), având ca temă principală identificarea modalităților prin care Instituțiile Supreme de Audit (SAI) pot să aleagă cele mai adecvate subiecte pentru evaluări de politici și programe publice și pentru audituri ale performanței.
În deschiderea lucrărilor, atât președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, cât și vicepreședintele Oficiului Federal de Audit al Elveției, Brigitte Christ, au subliniat importanța alegerii unor teme de audit și evaluări de politici și programe publice care să fie relevante la nivel societal și să aducă plusvaloare în procesul de decizie la nivel guvernamental.
De asemenea, reprezentanții celor două instituții supreme de audit au accentuat rolul discuțiilor de profunzime și colaborării tuturor reprezentanților SAI-urilor participante, în vederea elaborării unor mecanisme și instrumente standardizate de măsurare a impactului auditurilor de performanță și a evaluărilor de politici și programe publice.
Președintele Curții de Conturi a evidențiat, cu acest prilej, implicarea activă a instituției pe care o reprezintă în activitatea profesională a comunității internaționale de audit, în acord cu obiectivele strategice de dezvoltare instituțională.
"Încercăm să rămânem relevanți în societate prin temele de audit pe care ni le propunem, mai ales în auditul performanței. Din această perspectivă, grupul de lucru pe care îl găzduim tratează o temă esențială pentru viitorul instituțiilor supreme de audit: alegerea subiectelor de audit în conformitate cu așteptările cetățeanului. În procesul de transformare instituțională, alături de colegii din Plen, considerăm auditul performanței un instrument esențial prin care Curtea de Conturi poate veni în sprijinul autorităților și al cetățenilor prin constatările, concluziile și recomandările rezultate în auditurile realizate în domeniile de interes pentru decidenți și pentru opinia publică", a afirmat Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi, citat în comunicat.
La reuniune au participat reprezentanți ai instituțiilor supreme de audit din 18 state membre ale Organizației Internaționale a Instituțiilor Supreme de Audit. În cadrul întâlnirii WGEPPP de la București au fost analizate aspecte precum implicarea părților interesate în selectarea unei teme de audit, modalități de îmbunătățire a selecției temelor de audit pentru programul anual, rolul analizei de risc în procesul de planificare, alegerea surselor pentru identificarea subiectelor de audit.
Grupul de lucru pentru evaluarea politicilor și programelor publice (WGEPPP) face parte din Organizația Internațională a Instituțiilor Supreme de Audit (INTOSAI).
"Grupul își propune să dezvolte practica de evaluare a programelor și politicilor publice de către SAI-uri și să ofere SAI-urilor interesate informații, instrumente metodologice și exemple de bune practici. Grupul urmărește să dezvolte schimbul de bune practici în domeniul evaluării; să colecteze și să disemineze informații și să promoveze schimbul de cunoștințe între SAI-uri; să faciliteze planificarea și desfășurarea evaluării politicilor și programelor de către SAI-uri.", se menționează în comunicat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial