Mihai Călin Precup (MF): Anul acesta a fost unul record în a iniția instrumente financiare din partea Guvernului României
Telex » Știri 10 octombrie 2022
Anul acesta fost unul record în a iniția instrumente financiare din partea Guvernului României, iar proiectul de lege privind înființarea Băncii de Dezvoltare a României este unul cheie, care ar putea debloca niște investiții strategice pentru țară, a declarat Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, citat de Agerpres. „Acum o să vorbesc despre un parteneriat între Guvern și mediul privat. Cred că un parteneriat în acest sens ar aduce multe beneficii pentru România. Anul acesta aș îndrăzni să spun că a fost un an record în a iniția instrumente financiare din partea Guvernului României, ceea ce ar putea conduce la un parteneriat între privat și Guvern. (...) Zilele acestea a trecut prin Guvern proiectul de lege privind înființarea Băncii de Dezvoltare a României. Este un proiect cheie pentru România, un proiect despre care s-a vorbit foarte mulți ani și cred un asemenea proiect ar putea debloca niște investiții strategice pentru România”, a spus Mihai Călin Precup, la cea de-a XV-a ediție a conferinței internaționale „Perspectives in Banking and Financial Law”.
În acest context, el s-a adresat studenților și a afirmat că atât timp cât avem proiecte strategice de investiții în România avem și locuri de muncă cu valoare adăugată mare.
„Vă invit să faceți un exercițiu de imaginație și să vă gândiți câte industrii sunt implicate în dezvoltarea unui proiect mare de infrastructură, ce fel de specialiști avem nevoie, de la economiști până la ingineri, inclusiv juriști”, a declarat Mihai Călin Precup.
Secretarul de stat a menționat că Ministerul Finanțelor împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene doresc să stimuleze și să crească întreg ecosistemul investițiilor de private equity din România prin intermediul Fondului de Fonduri pentru Redresare.
Mihai Călin Precup a declarat că la nivel european rolul fondurilor de private equity este limitat, iar ceea ce se întâmplă în Europa de Est reprezintă puțin peste 3% din piața Uniunii Europene. Potrivit acestuia, investițiile realizate de fondurile de investiții nu aduc doar bani, ci și expertiză, pentru că angajează oameni competenți.
El susține că economia României este dependentă în prezent de sectorul bancar în ceea ce privește finanțarea, iar stimularea instrumentelor financiare atât din partea Guvernului, dar mai ales în parteneriat cu sectorul privat poate să conducă la o diversificare a surselor de finanțare a companiilor din economia reală. În ceea ce privește componentele fondurilor de investiții, Precup a subliniat că un rol extrem de important îl au gestionarii acestora.
Nu în ultimul rând, reprezentantul MF a afirmat că nu trăim într-o perioadă în care nu avem bani pentru investiții, ci într-una în care este foarte greu să pregătim proiecte eligibile pentru a fi finanțate.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice