Mihai Călin Precup (MF): Un parteneriat între stat și privat este extrem de important pentru a avea o infrastructură de calitate
Telex » Știri 5 decembrie 2022
Un parteneriat între stat și privat este extrem de important pentru a avea o infrastructură de calitate, la fel ca în vestul Europei, a declarat Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, citat de Agerpres. "Ne dorim o țară ca afară. Dacă ne urcăm pe o autostradă din România înspre Vest, majoritatea dintre autostrăzile pe care le folosim sunt construite în regim 'parteneriat public-privat'. Avem două tipuri de finanțare a autostrăzilor. Pe de o parte, avem acele TEN-T-uri, coridoare europene care beneficiază cu precădere de fonduri europene pentru a fi finanțate - și avem acele coridoare naționale de prioritate națională, cum este, de exemplu Comarnic - Brașov, care este extrem de importantă pentru România, pentru că leagă sudul României de Transilvania, dar care nu sunt în mapa, să spunem, a fondurilor europene - și care ar putea beneficia de un parteneriat public-privat", a menționat Mihai Călin Precup, la dezbaterea online "Asigurarea, centura de siguranță în transporturi".
El consideră că statul ar trebui să identifice proiectele prioritare de infrastructură, să facă un parteneriat cu privatul, astfel încât să se asigure că avem proiecte de calitate, pentru a trage fonduri.
"Astăzi avem extrem de multe fonduri pentru investiții, vă dau exemplu doar PNRR-ul, care prevede 29 de miliarde de de euro, undeva la 13% din PIB-ul României din 2019. Avem nevoie de proiecte. Făcând un parteneriat cu sectorul privat, vom avea proiecte pregătite, de calitate, pentru a trage acele resurse financiare și, aducând și instituțiile financiare internaționale în această ecuație, putem să beneficiem de finanțări pe termen lung, cu perioade de grație de până la 5 ani, cu rate de dobândă extrem de avantajoase, mai ales în condițiile de astăzi, astfel încât să putem să le finanțăm", a spus Mihai Călin Precup.
Secretarul de stat a subliniat că finanțarea se poate face în afara bugetului sau "mare parte din finanțare se poate face în afara bugetului consolidat, astfel încât să nu punem presiune pe deficitul bugetar, cel puțin pe termen scurt".
"Cred că făcând un parteneriat între stat, privat și instituții financiare internaționale putem să deblocăm proiecte de investiții majore pentru România și să atragem resurse financiare importante și, mai mult decât atât, banii care ne sunt promiși prin PNRR să-i transformăm în realitate", a menționat secretarul de stat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice