Mihai Precup (AMEPIP): Până la finalul anului o să știm orientativ care sunt companiile de stat ce urmează să fie listate la bursă
Telex » Știri 19 martie, 9:44
Până la finalul acestui an o să aflăm care sunt acele companii de stat ce urmează să fie listate la bursă, pentru că este nevoie de cel puțin un an pentru a pregăti o întreprindere publică pentru a fi listată, a declarat președintele Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), Mihai Precup, citat de Agerpres. Întrebat dacă există un plan concret de listare a unor companii pe bursă și care sunt cele care s-ar preta pentru listare, Precup a răspuns: "Pașii sunt următorii: AMEPIP este responsabilă cu redactarea politicii de proprietate a statului. Conform legii, trebuie să o redactăm în 6 luni de la operaționalizare. Operaționalizarea a avut loc după cum bine știți pe 6 martie. Deci, suntem în plină muncă de a redacta politica de proprietate a statului...Nu mi-aș dori acum să vin cu nume specifice și vă spun de ce. Pentru că la nivelul Guvernului există acum un grup de lucru pentru a identifica aceste întreprinderi publice. Eu cred foarte tare că până la finalul acestui an o să știm orientativ care sunt acele întreprinderi publice pentru că avem nevoie de cel puțin un an pentru a pregăti o întreprindere publică pentru a fi listată la bursă. Și, atunci, eu cred că în acest an, mai ales că avem o coaliție care este stabilă, o să venim cu numele acelor întreprinderi în politica de proprietate a statului".
"Practic, se va întâmpla în felul următor: AMEPIP redactează politica de proprietate a statului, apoi premierul României o aprobă, iar în Parlament se aprobă încă o dată. Deci, va avea o putere destul de mare, astfel încât oamenii din departamentele de guvernanță corporativă a ministerelor, din întreprinderile publice să aibă la ce să facă referința", a adăugat el. Șeful AMEPIP a precizat că Executivul și-a asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să listeze trei companii, până în 2026.
Mihai Precup a afirmat că performanțele întreprinderilor publice sunt polarizate, iar Agenția trebuie să vină cu recomandări, atât în ceea ce privește companiile care merg bine, cât și cele care merg mai puțin bine.
"Spuneam că sunt polarizate, pentru că anul trecut au generat 7 miliarde de lei dividende la bugetul de stat, plătite, dar 5 companii dintre întreprinderile publice au generat undeva la 80% din dividendele respective. Tot așa, în termeni de pierderi consolidate, am avut undeva la 1,2 miliarde de lei pierderi consolidate în 2022 și, tot așa, 5 companii au generat undeva la 60% din pierderile consolidate. Rolul de politică proprietate a statului, așa cum este definit în lege, este pentru a prezenta viziunea Guvernului cu privire la acele companii, atât pentru companiile care merg bine, cât și pentru cele care merg mai puțin bine, și pentru a le îmbunătăți performanțele", a susținut Mihai Precup.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial