Mihai Precup: Performanțele întreprinderilor publice sunt polarizate; cinci companii au generat 87% din dividendele plătite
Telex » Știri 12 septembrie 2024
Performanțele întreprinderilor publice sunt polarizate, în condițiile în care cinci companii realizează 87% din dividendele plătite anul trecut la bugetul de stat, iar alte cinci generează aproximativ 87% din pierderile consolidate, a declarat, la un eveniment de specialitate, Mihai Precup, secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, citat de Agerpres. „Performanțele întreprinderilor publice sunt polarizate. Avem cinci companii care generează 87% din dividendele plătite anul trecut la bugetul de stat, undeva la 6,6 miliarde plătite la bugetul de stat, 7,6 miliarde de lei dividende distribuite consolidat de către companiile de stat. Tot așa, în termen de pierderi, avem cinci companii care generează undeva la 1,3 miliarde pierderi, undeva tot pe la 87% din pierderile consolidate. Deci, cred că trebuie să găsim soluții individuale pentru fiecare companie. Ne putem uita deja la companiile care sunt foarte performante și generează dividende la bugetul de stat, pentru a identifica acele trei companii despre care tot vorbim că trebuie să le listăm până în 2026, un angajament ferm pe care guvernul l-a făcut. Din cele 216 companii avem 19 care sunt listate deja la Bursa de Valori București și respectă, bineînțeles, cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă și de transparență”, a spus Mihai Precup, la Forumul Pieței de Capital.
Acesta a menționat că toate companiile deținute de către statele membre generează aproximativ 12% din piața de capital consolidată la nivelul OECD. La nivel european, companiile de stat deținute de statele europene generează în jur de 8% din piața de capital. „Știți cât generează companiile de stat din România la BVB? 44% din piața de capital, cele deținute majoritar de stat. Dacă mai adăugăm și companiile unde statul are o relevanță în ceea ce privește procesul decizional, chiar dacă este minoritar, mă gândesc aici la OMV Petrom, Rompetrol, ajungem la 64% din capitalizarea bursieră la nivel național generată de către companii unde statul este semnificativ ca și acționar și are un punct de vedere relevant în procesul decizional. Deci, iată că aș spune că statul și-a făcut cumva treaba în ceea ce privește ca dezvoltarea pieței de capital la nivelul național. Într-adevăr, și-a luat un angajament de a mai lista încă trei companii până în 2026, dar cred că trebuie să vedem mai multe companii și din sectorul privat care să vină spre piața de capital pentru a susține dezvoltarea la nivel național. Cele 19 companii, rețineți ce vă spun, au fost listări de succes”, a mai spus Precup.
În opinia sa, România are cel mai mare sector al întreprinderilor publice din Europa, atât ca și număr, cât și ca și pondere în PIB.
„Practic, aș îndrăzni să spun că avem cel mai mare sector al întreprinderilor publice din Europa, atât ca și număr, cât și ca și pondere în PIB. Cele 216 companii deținute direct de către Guvernul României generează 7% din PIB-ul României”, a adăugat secretarul de stat în Cancelaria Prim-ministrului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial