Mihai Silviu Stejar (ANPC): În acest moment, avem o creștere semnificativă a numărului insolvențelor persoanelor fizice
Telex » Știri 10 aprilie 2024
Numărul insolvențelor persoanelor fizice este în creștere în special în 2024, față de anii anteriori, a declarat Mihai Silviu Stejar, șef Birou Direcția de Insolvență a Persoanelor Fizice din Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), citat de Agerpres. "În acest moment avem o creștere semnificativă (a numărului insolvențelor persoanelor fizice, n.r.), în special în anul 2024, față de anii anteriori. În primul rând, trebuie să încep să vă spun că legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 și, în șase ani de zile, noi am înregistrat 400 de cereri, la nivel național. Dintre acestea, cele mai multe au fost înregistrate în anul 2023, respectiv 135, iar în anul 2024 până la începutul lunii martie am avut aproape jumătate din cererile din anul 2023, aproximativ 60 de dosare. Dintre acestea, 172 sunt pentru cereri pentru deschidere a planului de rambursare, pentru care Comisia de insolvență a emis deciziile de admitere în principiu, de deschidere a procedurii, iar dintre acestea 166 sunt cele pentru care s-a deschis efectiv procedura", a menționat Stejar, la o dezbatere de specialitate.
Potrivit sursei citate, legea prevede trei forme ale procedurii de insolvență: procedura pe bază de plan de rambursare a datoriilor, procedura judiciară prin lichidare de active și procedura simplificată de insolvență. "Procedura pe bază de plan de rambursare a datoriilor constă în realizarea unui plan de rambursare de către debitor, care va fi negociat cu creditorii, iar debitorul va intra în această procedură numai dacă creditorii sunt de acord cu planul și votează planul. Procedura judiciară prin lichidarea de active se desfășoară prin judecătorii, iar în acest caz debitorul depune cerere la judecătoria în a cărei circumscripție își are domiciliu și, în cazul în care cererea este acceptată, se va numi un lichidator care se va ocupa de lichidarea și vânzarea tuturor bunurilor sale. Ulterior, va intra într-o perioadă numită post-procedură în care poate să varieze între un an și cinci ani și în cadrul acestei perioade va plăti către creditori, din venitul său net, o sumă stabilită de instanță", a explicat reprezentantul ANPC.
Referitor la numărul de cereri transmise către ANPC, cele mai puține (23) au fost înregistrate în anul 2018, iar în acest an, până la acest moment, sunt consemnate 60 de dosare. "Se pare că numărul va fi în creștere, deoarece foarte mulți debitori au început să fie interesați de această procedură. În cadrul acestei proceduri pe bază de plan de rambursare trebuie să menționez că, în negocierea cu creditorii, majoritatea debitorilor plătesc întreaga datorie către creditori, deoarece doresc să-și salveze bunurile de la executare silită. Oricum, legea are niște prevederi foarte restrictive pentru debitori. (...) din experiența pe care noi o avem, în special la București, peste 80% dintre debitori își plătesc integral creanța. Din păcate, ne-am confruntat și cu situația în care unii dintre creditori, în special bănci, contestă deciziile de admitere în principiu ale comisiilor de insolvență. În ciuda faptului că debitorii oferă prin planul de rambursare plata întregii datorii, motivând faptul că aceștia sunt de rea-credință, în contestația pe care o adresează instanțelor de judecată", a explicat oficialul ANPC.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile