Ministerele Muncii și Educației propun modificări la Metodologia de elaborare, validare, aprobare și gestionare a standardelor ocupaționale
Telex » Știri 29 august 2023
Valabilitatea actualelor standarde ocupaționale, care depășesc 10 ani de la aprobarea inițială, fără a fi fost revizuite în acest interval, urmează să fie prelungită până la 31 decembrie 2024
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a lansat în consultare publică un proiect de Ordin (elaborat împreună cu Ministerul Educației) pentru modificarea și completarea Anexei 1 a Ordinului nr. 6250/2156/2022 pentru aprobarea Metodologiei de elaborare, validare, aprobare și gestionare a standardelor ocupaționale și a modelului de standard ocupațional. Potrivit documentului, standardele ocupaționale (SO) se revizuiesc, de regulă, la fiecare 5 ani de la aprobare, ținându-se cont de modificările intervenite pe piața forței de muncă. În situația în care SO nu se revizuiesc în termen de 10 ani de la aprobare, acestea se arhivează, după 4 luni de la consultarea confederațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național și publicarea pe site-ul Autorității Naționale pentru Calificări (ANC) a listei SO care urmează să fie arhivate.
SO arhivate nu mai pot fi utilizate în procesele de educație și formare profesională.
SO în vigoare la data aprobării prezentei metodologii, care depășesc termenul de 10 ani de la aprobarea inițială, fără a fi revizuite în această perioadă, se arhivează după data de 31 decembrie 2024.
SO pentru care nu se mai regăsesc ocupațiile în nomenclatorul Clasificarea ocupațiilor din România – COR se arhivează de la data de 1 septembrie 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național