Ministerul Culturii a lansat Programul ACCES Online 2020, dedicat exclusiv sectorului privat
Telex » Știri 30 martie 2020
Ministerul Culturii a lansat proiectul de finanţare ACCES Online 2020, dedicat exclusiv sectorului privat, un instrument de susţinere financiară a proiectelor culturale, care pot fi diseminate exclusiv în mediul online. Proiectul a fost gândit pentru a veni în sprijinul artiştilor care, în această perioadă, nu îşi mai pot desfăşura activităţile culturale cu public. Din acest motiv, Ministerul Culturii a decis ca, anul acesta, sesiunea anuală de finanţare prin Programul ACCES să fie dedicată operatorilor culturali din zona independentă care au capacitate de a disemina lucrările lor în mediul online.
„Programul ACCES Online 2020 reprezintă una dintre măsurile pe care Guvernul României, prin Ministerul Culturii, a dezvoltat-o pentru diminuarea impactului negativ asupra sectorului cultural grav afectat în această perioadă. Am încredere că sectorul independent va da dovadă de creativitate şi inovare. Este primul apel de finanţare pe care îl lansăm la Ministerul Culturii în această perioadă de criză şi invităm exclusiv domeniul privat să vină cu propuneri. Prin astfel de iniţiative vom contribui la protejarea sectorului cultural-creativ românesc şi la asigurarea continuităţii activităţii pe timpul stării de urgenţă. Sunt absolut convins că această perioadă dificilă prin care trecem va genera schimbări majore pentru viitor în modul de abordare a culturii, prin accelerarea transformării digitale şi câştigarea unui nou public”, a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.
Potrivit unui comunucat al ministerului de resort, proiectele depuse în cadrul programului ACCES Online 2020 trebuie să se încadreze în domeniile: teatru, muzică, dans, arte vizuale, patrimoniu imaterial. Suma alocată pentru finanţarea sesiunii de selecţie este de 1.000.000 lei. Suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect/acţiune culturală este de 50.000 lei. Pentru a fi eligibile, ofertele culturale depuse în cadrul programului trebuie să se desfăşoare în intervalul 30 mai – 31 august 2020. Data limită pentru transmiterea dosarului de participare este 30 aprilie 2020.
Cei interesaţi pot găsi detalii legate de modul de aplicare pentru această sesiune de finanţare nerambursabilă, procedura de selecţie a ofertelor culturale din cadrul programului, organizarea şi funcţionarea comisiilor, precum şi procedura de soluţionare a contestaţiilor, pe websiteul instituţiei www.cultura.ro.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice