Ministerul Economiei a publicat proiectul Ghidului Solicitantului aferent schemei de ajutor de minimis în vederea tranziției către economia circulară
Telex » Știri 13 octombrie 2022
Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică proiectul Ghidului Solicitantului pentru instituirea schemei de ajutor de minimis în vederea tranziției către economia circulară, elaborat în baza OG nr.27/2022 privind reglementarea unor măsuri financiare prin instituirea unei scheme de ajutor de minimis în vederea tranziției către economia circulară. Schema de ajutor de minimis își propune să sprijine întreprinderile în vederea stimulării realizării unor investiții și a unor categorii de activități cu finanțare din fonduri de la bugetul de stat, astfel cum sunt prevăzute în OG nr.27/2022.
Bugetul maxim al schemei este echivalentul în lei al sumei de 8 milioane euro. Numărul maxim estimat al beneficiarilor schemei este de 60.
Suma maximă acordată unui beneficiar din bugetul schemei este egală cu echivalentul în lei al sumei de 200.000 de euro, iar plata se va efectua eșalonat, în baza documentelor justificative, prevăzute în ghid.
Suma minimă alocată din bugetul schemei pentru un proiect este egală cu echivalentul în lei al sumei de 15.000 de euro.
Perioada de valabilitate a schemei este 25 septembrie 2022 - 31 decembrie 2023.
Se pot încheia contracte de finanțare, în baza prezentei scheme, până la data de 31 decembrie 2023.
Ajutorul de minimis se acordă întreprinderilor prin alocări de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, sub formă de granturi, în raport cu cheltuielile eligibile prevăzute în art.25 din OG nr. 27/2022.
Proiectele din cadrul schemei sunt finanțate în procent de 85% din cheltuielile eligibile.
Beneficiarii sunt obligați să asigure o cofinanțare de 15% din surse proprii, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public.
Valoarea brută totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi unice nu poate depăși, la data semnării contractului de finanțare, echivalentul în lei al sumei de 200.000 de euro, pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, indiferent dacă ajutorul a fost acordat din surse naționale sau europene.
Pentru întreprinderile care efectuează transport de mărfuri în contul terților sau contra cost, valoarea brută totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi unice nu poate depăși echivalentul în lei al sumei de 100.000 de euro, pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, indiferent dacă ajutorul a fost acordat din surse naționale sau europene.
Pentru a beneficia de ajutorul de minimis, solicitanții trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții de eligibilitate:
a) sunt înregistrați la ONRC în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau sunt înființați în baza OG nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările și completările ulterioare, sau sunt înființați potrivit prevederilor Legii dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
b) nu se află în procedură de executare silită, insolvență, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională, lichidare sau suspendare temporară a activității;
c) nu înregistrează datorii restante la bugetul de stat, respectiv bugetele locale, atestate prin certificate fiscale; fac excepție operatorii economici care beneficiază de înlesniri la plata obligațiilor restante la bugetul de stat, acordate prin convenții și/sau ordine conform prevederilor legale, și respectă termenele de plată, atestate prin certificate fiscale;
d) reprezentantul legal nu a fost supus unei condamnări în ultimii 3 ani de către nicio instanță de judecată, pentru fapte în legătură cu profesia exercitată;
e) nu intră în categoria întreprinderilor în dificultate;
f) nu au beneficiat în ultimii 2 ani fiscali precedenți și în anul fiscal în curs, fie din surse ale bugetului de stat sau ale autorităților locale, fie din surse europene, de ajutor de minimis, care, cumulat cu suma solicitată în proiect, să depășească echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro sau de 100.000 de euro în cazul întreprinderilor care activează în sectorul transporturilor de mărfuri în contul terților sau contra cost;
g) nu fac obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de minimis sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost deja executate și ajutorul integral recuperat, inclusiv dobânda de recuperare aferentă conform prevederilor legale în vigoare;
h) dețin resursele financiare necesare asigurării cofinanțării pentru implementarea proiectului;
i) nu derulează activități în domeniile exceptate de la finanțare în condițiile prezentei scheme;
j) atunci când o întreprindere care efectuează transport rutier de mărfuri în numele terților sau contra cost desfășoară și alte activități, pentru care se aplică plafonul de 200.000 de euro, în cazul întreprinderii respective se aplică plafonul de 200.000 de euro, echivalent în lei, cu condiția prezentării documentelor contabile care atestă separarea evidenței acestor activități sau distincția între costuri, pentru a dovedi că suma de care beneficiază activitatea de transport rutier de mărfuri nu depășește echivalentul în lei al sumei de 100.000 de euro și că ajutoarele de minimis nu se folosesc pentru achiziționarea de vehicule pentru transportul rutier de mărfuri.
În baza acestei scheme sunt considerate costuri eligibile următoarele: a) costurile investițiilor în active corporale și necorporale; b) costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma investiției realizate, după caz.
Activele necorporale sunt eligibile pentru calculul costurilor de investiții dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: a) sunt utilizate exclusiv de către beneficiar la locul realizării investiției; b) sunt amortizabile; c) sunt achiziționate în condițiile pieței de la terți care nu au legături cu cumpărătorul; d) sunt incluse în activele beneficiarului și trebuie să rămână asociate proiectului pentru care s-a acordat ajutorul de minimis pe o perioadă de minimum trei ani.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane