Ministerul Economiei a publicat rezultatele evaluării cererilor de finanțare pentru industria prelucrătoare
Telex » Știri 7 aprilie 2023
Ministerul Economiei gestionează o schemă multianuală de granturi de la bugetul de stat, pentru investiții inițiale ale companiilor din industria prelucrătoare, în valoare totală de 300 de milioane de euro, prevăzute pentru 2022 și 2023. Schema a fost aprobată prin Hotărârea privind instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv acordarea de granturi pentru investiții destinate industriei prelucrătoare. Schema se aplică în baza acordurilor de finanțare emise de Ministerul Economiei până la data de 31 decembrie 2023, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2022-2027, în baza acordurilor pentru finanțare emise. În luna decembrie, după finalizarea etapei de depunere a dosarelor, 97 de firme depuseseră proiecte, însumând o cerere de ajutor de aproximativ 600 milioane de euro.
„Este prima oară în 30 de ani când industria prelucrătoare este sprijinită printr-o schemă de ajutor de stat. Bugetul alocat a fost suficient pentru a acoperi 8 cereri de finanțare, din cele 97 care au fost depuse. Cererea de finanțare a fost uriașă. Industria are nevoie de sprijin, mai ales după ce a traversat trei crize consecutive, motiv pentru care vom deschide un nou apel, iar din 2024 schema pentru industria prelucrătoare va deveni una multianuală, cu un fond de sprijin majorat la 500 de milioane de euro/an”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.
Ajutoarele vor fi acordate pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiție inițială în favoarea unei noi activități economice, fiind considerate costuri eligibile investițiile în active corporale și necorporale, costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiții inițiale, calculate pe o perioadă de doi ani sau o combinație între cele două.
Rezultatele procesului de selecție a cererilor de acord pentru finanțare înregistrate în cadrul schemei de ajutor de stat pot fi consultate aici.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice