Ministerul Economiei: Fondul Polonez de Dezvoltare, posibil model pentru Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții românesc
Numărul 38, 10-16 oct. 2017 » Direct de la sursă
Fondul Polonez de Dezvoltare (FPR) poate fi un model de bune practici și un sistem de referință pentru structurarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții românesc. Aceasta este una dintre concluziile discuțiilor dintre ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, și președintele Fondului Polonez de Dezvoltare, Paweł Borys. Ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, a apreciat experiența poloneză, legată de înființarea FPR și similitudinile dintre obiectivele fondului polonez și Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) românesc. „Cred că Polonia poate fi un model de bune practici în mai multe domenii, incluzând aici și experiența poloneză ce poate fi utilă pentru FSDI”, a precizat demnitarul român.
PFR a fost înființat de Polonia în 2016. Fondul polonez a apărut prin integrarea activității agențiilor guvernamentale de dezvoltare, a băncilor de export și dezvoltare, precum și a unor structuri de capital pentru investiții publice și private. PFR vizează ca fondurile de care dispune guvernul polonez să fie utilizate mai eficient în realizarea proiectelor de dezvoltare economică și a marilor proiecte de infrastructură, care nu pot beneficia în totalitate de fonduri europene.
Ministrul Gheorghe Șimon a menționat că Ministerul Economiei, ca inițiator principal al proiectului de lege privind fondul românesc, este deschis discuțiilor despre FSDI, aflat acum în competența Ministerului Finanțelor Publice (MFP). El a precizat că proiectul este în dezbatere publică, urmând să fie aprobat de Guvern și trimis spre dezbatere și vot Parlamentului, „pentru a avea un act normativ cât mai solid și perfectibil prin propunerile venite din tot spectrul politic legislativ”.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național