Ministerul Economiei intenționează să înființeze Societatea Casa de Comerț S.A.
Numărul 48-49, 19 dec. 2017 - 15 ian. 2018 » Direct de la sursă
Se preconizează că societatea va avea o influență pozitivă asupra soldului balanței comerciale
Ministerul Economiei a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern care vizează înființarea Societății Casa de Comerț SA, proiect publicat spre consultare pe site-ul instituției. Astfel, se propune înființarea unei societăți pe acțiuni, deținută de stat, având ca scop „integrarea şi sindicalizarea ofertelor de afaceri, agregarea de capacități ale acestora, în vederea ofertării unor afaceri şi obiective complexe, precum și prospectarea piețelor și promovarea produselor şi serviciilor”. Potrivit Notei de fundamentare a proiectului de act normativ, misiunea societății va fi de a asigura promovarea bunurilor, serviciilor și afacerilor din sectoare economice diverse, acționând ca un intermediar între oferta internă și cererea externă sau între oferta externă și cererea internă, având ca țintă satisfacerea cererilor de ofertă. Societatea va asigura atât managementul strategic (viziune, ținte, obiective), cât și cel operativ (resurse financiare, umane, promovare, contractare, derulare) al activităților specifice de comerț exterior, în concept unitar și concentrat pe obiectivele de interes.
Inițiatorii proiectului preconizează că, prin intrarea în circuitul economic a societăţii se poate asigura creșterea eficienței activităților de susținere a afacerilor românești pe piețele externe, dar și satisfacerea cererii pieței interne. De asemenea, viitorul operator economic poate contribui la creșterea competitivității sectoarelor economice reprezentate și la satisfacția companiilor cu potențial de export prin susținerea lor pe piețele externe. Prin efectul de stimulare a exporturilor, activitatea societății poate avea o influență pozitivă atât asupra soldului balanței comerciale, cât și asupra soldului balanței de plăți a României.
Se preconizează, totodată, că viitoarea societate va avea un impact favorabil major și asupra mediului de afaceri. Potrivit Notei de fundamentare, se va facilita dezvoltarea economică și comercială a operatorilor, îndeosebi a celor care dețin capacități de producție de dimensiuni mici și mijlocii, care, prin promovarea grupată a produselor și serviciilor vor putea intra pe piețele externe, în special prin accesul la cereri de ofertă de dimensiune sau complexitate mari.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice