Ministerul Economiei va propune creșterea amenzilor la 4% din cifra de afaceri pentru furnizorii de energie
Telex » Știri 17 ianuarie 2022
Ministerul Economiei va propune creșterea amenzilor la 4% din cifra de afaceri pentru furnizorii de energie care nu respectă legislația, a afirmat, într-o conferință de presă, ministrul de resort, Florin Spătaru, citat de Agerpres. „Voi propune Guvernului să dăm sancțiuni drastice pentru cei care nu respectă legea. Cei care practică aceste măsuri vor putea fi sancționați cu până la 4% din cifra de afaceri. Nu pot să accept ca un furnizor de energie să afecteze milioane de oameni prin încălcarea legii”, a spus Florin Spătaru.
La rândul său, Mihai Culeafă, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a precizat că instituția a primit peste 2.000 de sesizări în 2021 și peste 400 de reclamații doar în ultima săptămână. „Suntem în curs de verificare a tuturor furnizorilor și vreau să transmit că nu va scăpa niciun furnizor. Am verificat până acum 70 de furnizori și ne concentrăm cu toate forțele pentru a putea să acoperim solicitările și pentru a putea face aceste verificări în timp”, a spus el.
Potrivit acestuia, până acum au fost verificați 72 de furnizori și au fost amendați 27. „Electrica Furnizare, care are 3,3 milioane de consumatori, va recalcula până la 31 ianuarie toate facturile în conformitate cu Legea 259/2021. Consumatorii nu vor fi deconectați și nu vor plăti penalități”, a precizat Mihai Culeafă.
De asemenea, ANPC va propune ANRE retragerea licenței de furnizare a Gaz Vest, companie care a mai fost amendată anul trecut pentru nerespectarea legii.
Anterior, după cum am mai informat, ANPC a anunțat că a aplicat amenzi în valoare de 450.000 de lei unui număr de 27 de companii furnizoare de electricitate și de gaze naturale, în cadrul controalelor derulate de Comandamentul pentru Energie al instituției în perioada 6-13 ianuarie. În afară de amenzi, ANPC a dispus furnizorilor la care s-au constatat abateri să recalculeze toate facturile care nu respectă prevederile legii. Totodată, ANPC a emis patru propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte în raport cu consumatorii. ANPC a verificat în această perioadă puncte de lucru ale următoarelor companii furnizoare de energie: CEZ Vânzare SA, Distrigaz Sud Rețele, Engie România, RCS & RDS SA, Enel Energie Muntenia, Electrica Furnizare SA, Digi Energy, Pado Group Infrastructures SRL, E.ON Energie România SA, Euro Seven Industry SRL, Restart Energy One SRL, Gaz Vest, Megaconstruct SA, Gazmir Iași SRL, Grenerg SRL, Res Energy Solutions SA, Distrigaz Vest SA, CPL Concordia România SRL, CIS Gaz SA, Speakover Romance SRL, Premier Energy SRL, Gaz Nord Est Hârlău, Prisma Serv Company SRL, Gaz Est SA, Prisma Gaz SRL, MVM Trade Energy Plus SRL, Nova Power, Electric & Gaz Power Trade SRL, SST Group Transilvania SRL, Nord Gaz SRL.
Comandamentul pentru Energie din ANPC va continua verificările până pe data de 31 martie 2022. În această perioadă, în cazul în care constată nereguli la facturile de energie electrică și gaze naturale, consumatorii pot depune o reclamație online sau în scris la sediile Comisariatelor Județene pentru Protecția Consumatorilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial