Ministerul Educației a lansat în consultare publică Profilul de formare al absolventului din învățământul preuniversitar
Telex » Știri 16 octombrie 2023
Ministerul Educației a lansat în consultare publică Profilul de formare al absolventului din învățământul preuniversitar, document adresat, cu prioritate, dezvoltatorilor de curriculum, precum și tuturor actorilor educaționali (profesori, elevi, părinți/tutori), unităților de învățământ și comunității, în ansamblu.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, elaborarea documentului, consultarea publică și aprobarea Profilului de formare al absolventului sunt etape în cadrul elaborării curriculumului național în acord cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.
Profilul de formare al absolventului este fundamentat pe domenii de dezvoltare și indicatori comportamentali, în acord cu reperele fundamentale de dezvoltare pentru învățământul preșcolar, precum și pe competențele-cheie și descriptori de nivel, pentru învățământul primar, gimanzial și liceal.
Competențele-cheie sunt prezentate în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 ca repere ale curriculumului național și determină profilul de formare al absolventului, având asociați descriptori pentru nivelurile primar, gimnazial și liceal. Cele opt competențe-cheie sunt: ▪ competența de citire, scriere și înțelegere a mesajului; ▪ competența în multilingvism; ▪ competența matematică și competența în științe, tehnologie și inginerie; ▪ competența digitală, inclusiv de siguranță pe internet și securitate cibernetică; ▪ competența personală, socială și a învăța să înveți; ▪ competența civică, juridică și de protejare a mediului; ▪ competența antreprenorială; ▪competența de sensibilizare și exprimare culturală.
Profilul absolventului a fost elaborat de specialiști și cercetători din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație - Serviciul Dezvoltare Curriculum și Unitatea de Cercetare în Educație, instituție aflată în subordinea Ministerului Educației, alături de alți experți în domeniu, reprezentanți ai mediului preuniversitar și universitar, precum și ai societății civile și este în acord cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și cu alte documente europene și ale OCDE.
În cadrul procesului de consultare publică este prevăzută o dezbatere care va avea loc vineri, 20 octombrie. Evenimentul va reuni reprezentanți ai Ministerului Educației, ai mediului preuniversitar și universitar, ai federațiilor sindicale reprezentative, precum și ai societății civile.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara