Ministerul Educației intenționează să introducă manuale digitale
Numărul 18-19, 16-29 mai 2017 » Direct de la sursă
Ministerul Educației Naționale va urgenta procedura de înnoire a manualelor școlare din învățământul preuniversitar, pentru ca aceasta să se încheie în 2020, nu în 2026, cum se stabilise inițial, iar, pe de altă parte, se are în vedere realizarea unei platforme online care să găzduiască surse educaționale alternative, cum sunt lecțiile filmate și postate de către profesori pe internet, informează News.ro.
Astfel, ministrul de resort, Pavel Năstase, a declarat, în timpul unei vizite în Arad, că una dintre prioritățile sale este înnoirea manualelor școlare, proces care va fi urgentat, pentru a se încheia cu șase ani mai devreme decât se stabilise inițial. „Vom face o corecție la înnoirea manualelor școlare. După cum știți, în fiecare an introducem manuale noi pentru un an de studii, ceea ce înseamnă că pentru clasa a XII-a am ajunge în 2026. Încercăm ca pentru anul școlar 2018/2019 să producem simultan pentru gimnaziu, iar în 2019/2020 să producem pentru liceu, astfel încât procesul de înnoire să se finalizeze în 2020, nu 2026”, a spus Pavel Năstase.
Ministrul a declarat că se va încuraja și folosirea resurselor educaționale deschise, alternative. „Vorbim de materiale digitalizate puse pe internet, unde profesorii țin aceste lecții online, le încarcă fără drepturi de autor, devenind lecții publice”, a precizat ministrul. El a spus că se are în vedere realizarea unei platforme online care să găzduiască astfel de lecții filmate de către profesori și la care să aibă acces atât dascălii, cât și elevii. „Vrem să instituționalizăm această practică. (...) Deja în alte țări s-a realizat acest lucru”, a spus Pavel Năstase, citat de News.ro.
De asemenea, ministrul a precizat că se lucrează la introducerea manualelor digitale, motiv pentru care se va investi și în extinderea accesului la internet în școli.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial