Ministerul Energiei intenționează să deschidă un centru educațional pentru pregătirea în domeniul reactoarelor nucleare mici
Telex » Știri 11 octombrie 2021
Ministerul Energiei și Ambasada Statelor Unite ale Americii la București colaborează pentru a deschide un centru educațional de pregătire în domeniul reactoarelor nucleare mici și avansate, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituției, relatează Agerpres. „Ministerul Energiei împreună cu Ambasada SUA la București colaborează pentru a explora potențialul creării unui centru educațional și de pregătire în domeniul SMR în România. Tehnologia reactoarelor nucleare mici și avansate (SMR) reprezintă cea mai inovatoarea și versatilă soluție pentru energie nucleară care are potențialul de a contribui semnificativ la securitatea energetică și atingerea obiectivelor climatice”, spun reprezentanții ministerului.
Săptămâna trecută, România a găzduit un seminar pe tema acestei tehnologii, sponsorizat de U.S. Trade and Development Agency (USTDA), care a adus laolaltă reprezentanți din statele membre UE, din industria americană, experți în domeniul energiei din România și alte părți interesate.
Joi, la centrala nucleară de la Cernavodă, ministrul de resort, Virgil Popescu, a susținut dezvoltarea acestui sector în țara noastră. „Stabilitate energetică și decarbonare fără energie nucleară nu se poate. De aceea, România va construi cu partenerii americani, canadieni și francezi noi capacități nucleare la Cernavodă și, totodată, acordăm o mare atenție tehnologiei SMR. Nuclearelectrica este deja implicată în acest proiect, există fonduri de 1,2 milioane dolari nerambursabile pentru analiză și identificarea unor potențiale zone de amplasament, altele decât zona Cernavodă și așteptăm cu interes rezultatele pentru stabilirea pașilor următori. Reactoarele mici modulare vor fi tehnologia și sursa de energie cea mai versatilă în viitor cu multe beneficii: sursa de energie fără emisii de CO2, construcții modulare, etapizate, flexbilitate în operare și costuri mai reduse pentru investiția inițială. În plus pot fi amplasate în zonele care au cea mai mare nevoie de surse de energie verde”, a spus ministrul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național