Ministerul Energiei organizează, până la jumătatea lunii aprilie, dezbateri în perspectiva elaborării noii Strategii Energetice a României până în 2030
Numărul 2, 5-11 aprilie 2016 » Direct de la sursă
Ministerul Energiei a prezentat Guvernului stadiul procesului de elaborare a noii Strategii Energetice a României până în 2030, cu proiecții în perspectiva anului 2050, proces reluat de minister în noiembrie 2015, în conformitate cu atribuțiile conferite și obiectivele asumate în Programul de Guvernare.
Prima etapă, de actualizare a datelor, informațiilor și analizelor privind sectorul energetic românesc, a fost finalizată în termenul asumat, 15 februarie a.c., iar documentul elaborat privind starea sistemului energetic românesc a fost postat, pentru consultare publică, pe site-ul Ministerului Energiei (vezi link)
În prezent, este în curs de desfășurare etapa de analiză calitativă, care se va finaliza pe 15 aprilie a.c. și constă în desfășurarea unor sesiuni specializate de lucru cu specialiști în energie, petrol și gaze naturale, eficiență energetică, energie termică și cogenerare, managementul cererii de energie, guvernanță energetică, securitate și diplomație energetică, conform calendarului anunțat, de asemenea, pe site-ul ministerului. Seria acestor întâlniri a fost precedată de reuniuni ale Consiliului Consultativ și Consiliului Director ale Strategiei Energetice, iar prezentările și minutele dezbaterilor care au avut loc până acum au fost publicate pe site-ul Ministerului Energiei.
Conținutul tuturor acestor discuții și al propunerilor strategice sectoriale va fi inclus în rapoartele elaborate la finalul fiecăreia dintre aceste sesiuni de lucru, pe baza cărora va fi elaborat, până la 25 aprilie a.c., un raport integrat al etapei de analiză calitativă. Documentul va menționa opțiunile de politici pentru realizarea obiectivelor sectoriale, precum și soluțiile intermediare ce urmează a fi implementate în perioadele de tranziție.
Următoarea etapă de elaborare a noii Strategii Energetice a României, cea de analiză și modelare cantitativă, va consta în elaborarea și analiza unui număr de trei scenarii de dezvoltare a sectorului energetic românesc în perspectiva anului 2030, aliniate la obligațiile de energie și de mediu asumate de țara noastră. Serviciile de modelare cantitativă vor fi angajate prin achiziție publică, iar elaborarea caietului de sarcini este la ora actuală în stadiu final.
Termenul pentru recepția acestui studiu de modelare cantitativă este 15 august 2016, urmând ca pe baza lui și a raportului integrat al etapei de analiză calitativă să fie finalizate, până la 15 septembrie a.c., raportul sintetic final al noii Strategii Energetice și anexele tehnice aferente.
Noua Strategie Energetică a României va urmări obiective aliniate cu angajamentele europene și internaționale ale țării noastre privind contracararea fenomenului de încălzire globală și dezvoltarea surselor de energie verde și este centrată pe imperativele securității energetice naționale și ale competitivității piețelor de energie și a economiei în ansamblu.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile