Ministerul Energiei prelungește cu o lună programul dedicat dezvoltării capacităților de stocare a energiei electrice
Telex » Știri ieri, 10:20
Apelul de proiecte „Sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii) cu finanțare din Fondul pentru modernizare” se prelungește cu o lună, respectiv până la data de 17 februarie 2025, a anunțat Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă citat de Agerpres. Inițial, data-limită de depunere a proiectelor în program era 17 ianuarie 2025.
„Ministerul Energiei anunță prelungirea apelului de proiecte din cadrul Programului-cheie nr. 1 - Surse regenerabile de energie și stocarea energiei- «Sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii) cu finanțare din Fondul pentru modernizare». Apelul de proiecte se prelungește cu 30 de zile, respectiv până la data de 17.02.2025”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, condițiile de desfășurare a apelului și toate documentele aferente acestuia rămân neschimbate.
Capacitatea de stocare absoarbe anual cel puțin 75% din energia sa din instalația de producție de energie din surse regenerabile la care este conectată direct.
Apelul de proiecte este de tip competitiv, bazat pe procedură de ofertare concurențială și are la bază criteriul de selecție cuantum ajutor de stat solicitat pentru proiect din cheltuielile eligibile per MWh instalat de stocare.
Proiectele se depun în platforma electronică dedicată FM, MySMIS2021, iar solicitanții eligibili sunt: operatorii economici de tip societăți (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, exclusiv întreprinderi nou înființate), precum și regiile autonome, legal constituite în conformitate cu legislația națională sau în conformitate cu legislația specifică din statul-membru a cărei naționalitate o dețin și înregistrate la ONRC, în România, până la data primei plăți din ajutorul de stat acordat.
Pe de altă parte, nu se califică solicitanții care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii.
„La momentul depunerii cererii de finanțare, solicitantul trebuie să dețină un drept real asupra instalației de producere a energiei electrice din surse regenerabile la care va fi direct conectată instalația de stocare pentru care se solicită finanțare și să facă cel puțin dovada obținerii notificării de punere sub tensiune pentru perioada de probă de la operatorul de rețea relevant, iar în etapa de contractare este obligatorie depunerea certificatului de racordare și a documentului doveditor pentru punerea sub tensiune finală a instalației de producere”, se arată în Ghidul de finanțare al programului.
Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 150 de milioane de euro, la cursul euro din luna anterioară deschiderii procedurii de ofertare concurențială și reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare.
Ajutorul de stat se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor eligibile efectuate și nu poate depăși 100% din cheltuielile eligibile ale proiectului și zece milioane euro/întreprindere/proiect, iar valoarea ajutorului de stat acordat pe MWh instalat de stocare este de maximum 100.000 de euro.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc