Ministerul Energiei propune un nou program multianual de investiții pentru orașe verzi și sistemele centralizate de termoficare
Telex » Știri 11 octombrie, 9:43
Programul Național de Investiții „Energia Verde” 2024 – 2030 ar urma să aibă un buget total de 4 miliarde de lei
Ministerul Energiei a lansat în consultare publică proiectul de Ordonanță de Urgență pentru aprobarea Programului național de investiții „Energie verde”, un program ambițios care va fi implementat în perioada 2024-2030, cu o valoare totală de 4 miliarde de lei. Potrivit unui comunicat al instituției, Programul are ca scop sprijinirea unităților administrativ-teritoriale (UAT) și a operatorilor și producătorilor de energie termică din Sistemele de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET).
„Autoritățile locale din România au nevoie de surse de finanțare consistente pentru a asigura energie sigură, accesibilă și verde pentru cetățeni și pentru creșterea calității vieții în comunitățile lor. Nu ne putem limita doar la fondurile europene, de aceea venim în completare cu un program multianual prin care instituțiile publice și producătorii de energie termică vor putea finanța proiecte de energie verde, eficiență energetică și construire, modernizare și dezvoltare a sistemelor de încălzire-răcire din orașele țării. Programul este corelat cu alte surse de finanțate disponibile autorităților locale, respectând principiul complementarității. România se dezvoltă ca lider în tranziția energetică, iar rolul nostru trebuie să fie acela de a stimula prin toate mijloacele administrative posibile rolul orașelor în acest proces. În premieră pentru ministerul nostru, programul va fi finanțat din emisiunile de obligațiuni verzi ale Ministerului de Finanțe. Lucrăm cu ministrul Boloș și echipa de la MF pentru un nou instrument dedicat dezvoltării urbane a României“, a declarat ministrul de resort, Sebastian Burduja.
Proiectul este structurat pe două componente majore:
- Componenta A, cu o valoare de 1,5 miliarde de lei, este dedicată UAT-urilor selectate în cadrul programului european „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030“ și în cadrul misiunii asociate (mirror mission). Această componentă finanțează măsurile de energie verde și eficiență energetică aprobate deja de Comisia Europeană în planurile de acțiune climatică ale orașelor selectate, care și-au asumat obiectivul ambițios de a deveni neutre din punct de vedere climatic în următorii 6 ani;
- Componenta B, cu o valoare de 2,5 miliarde de lei, este dedicată UAT-urilor și sistemelor centralizate de termoficare (SACET-urilor) din România și vizează finanțarea măsurilor de construire, modernizare și dezvoltare a sistemelor de încălzire-răcire din orașele țării.
Potrivit reprezentanților ministerului de resort, Programul „Energie verde” reprezintă un pas important în tranziția României către un sistem energetic sigur, cu prețuri accesibile și cât mai verde – în această ordine de priorități.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial