Ministerul Energiei va lansa un nou apel al programului Electric Up, unde ar putea fi incluse și pompele de căldură
Telex » Știri 9 noiembrie 2022
Ministerul Energiei are în plan derularea unui al doilea apel al programului Electric Up, anul viitor, unde ar putea fi incluse și pompele de căldură, a afirmat Cristian Ilie, director Eficiență Energetică în cadrul instituției, relatează Agerpres. El a participat la conferința "Eficiența energetică în industrie", organizată de AHK România. "În România, programele de eficiență energetică sunt foarte împrăștiate, nu știi cui să te adresezi. Foarte multe ministere se ocupă de eficiența energetică: Ministerul Mediului, prin programul Casa verde, Ministerul Dezvoltării, prin programele legate de clădiri, Ministerul Fondurilor Europene (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene - n. r.), prin POIM, apoi este Ministerul Energiei. Există un site care le centralizează pe toate, făcut de Ministerul Fondurilor", a spus Cristian Ilie.
Ministerul Energiei finanțează eficiența energetică prin programul Electric Up și prin PNRR.
"Programul Electric Up s-a închis în iulie și acum suntem în derulare. Vom lansa al doilea apel anul viitor. Până acum investiția era de 100 kW și maximum 100.000 de euro, dar la următorul apel dorim să creștem la 200 kW și să punem și alte surse, cum ar fi pompele de căldură. Finanțarea este de 100%", a completat oficialul ministerial.
În ceea ce privește PNRR, ministerul derulează mai multe programe.
"Pentru marile companii, am lansat primul apel, dar s-au înscris prea puține firme. Îl vom relansa la sfârșitul lunii noiembrie. Programul este interesant pentru companiile mari, finanțarea este până la 1,2 milioane euro și se referă la sisteme de management eficiență energetică. S-au înscris câteva firme mari. Finanțarea este de minimum 30% și poate ajunge la 65%", a subliniat oficialul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice