Ministerul Finanțelor a atras, luni, aproape un miliard de lei de la bănci
Telex » Știri 13 octombrie 2020
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 999,7 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de titluri de stat, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).
Astfel, Finanţele au atras 675 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitate la 17 de luni, la un randament mediu de 2,90%, şi 324,7 de milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni pe 168 luni, la un randament de 3,93%, informează AGERPRES.
Marți, 13 octombrie a.c., sunt programate licitaţii suplimentare prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei, respectiv 45 de milioane de lei la randamentele stabilite luni pentru obligaţiuni.
„Astăzi (ieri, 12 octombrie a.c. – n. Red.), MFP a împrumutat 675 milioane de lei la o dobândă medie 2,90%, în timp ce dobânda în piaţă era de 2,99%, la o scadenţă de 1,4 ani, şi 324 milioane de lei la o dobândă medie de 3,93% /3,95%, dobânda în piaţă de 4,03%, la o scadenţă de 14 ani. Împrumutul de astăzi este folosit la acoperirea deficitului bugetar lunar şi plata a 47,7 miliarde de lei care reprezintă împrumuturi luate în anii precedenţi”, a scris ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, pe pagina de Facebook.
MFP a planificat, în luna octombrie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei prin emisiuni de stat de tip benchmark, la care se poate adăuga suma de 660 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma totală, de 5,06 miliarde de lei, este mai mare cu 500 de milioane de lei faţă de cea programată în septembrie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național