Ministerul Finanțelor propune noi modificări la Codul fiscal
Telex » Știri 3 iunie, 13:43
Ministerul Finanțelor (MF) propune, printr-un proiect de OUG publicat astăzi în transparență decizională, modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum și alte măsuri fiscale. Demersul are în vedere, între altele, următoarele: ▪ situațiile de eludare a prevederilor privind plata accizelor constatate de organele fiscale și necesitatea combaterii acestor fenomene, pentru asigurarea încăsării veniturilor din accize la bugetul de stat; ▪ decizia Guvernului României de majorare a nivelului salariului minim brut pe țară garantat în plată începând cu veniturile aferente lunii iulie 2024, la nivelul de 3.700 lei, corelată cu majorarea nivelului sumei netaxabile la 300 lei/lună; ▪ necesitatea susținerii obiectivului privind creșterea veniturilor nete ale persoanelor care realizează venituri din salarii la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată; ▪ faptul că în lipsa reglementării cu aceeași dată a majorării sumei netaxabile din salariul minim brut pe țară, facilitatea fiscală își pierde din eficacitate.
Proiectul prevede amendamente la Titlul VIII – Accize și alte taxe speciale din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Astfel, potrivit Notei de fundamentare care însoțește proiectul de act normativ, în urma acțiunilor de control efectuate de organele fiscale la destinatarii autorizați, ce înregistrează obligații fiscale neachitate foarte mari, eșalonate sau restructurate, privind respectarea prevederilor art. 345 alin. (3) din Codul fiscal, au fost identificate deplasări de produse accizabile din locurile de recepție fără a avea loc o tranzacție, evitându-se astfel plata accizelor datorate bugetului de stat, organele fiscale neavând posibilitatea verificării stocurilor. Mai mult, plasarea acestora a fost motivată de lipsa spațiului de depozitare în spațiile declarate și autorizate pentru recepția de produse accizbile, însă, în fapt, în aceste spații de recepție nu s-a depozitat nicio cantitate din produsele accizabile. „În vederea stopării acestei practici se impune modificarea Codului fiscal astfel încât destinatarul înregistrat care dorește mutarea produselor accizabile din locul de recepție să plătească anticipat accizele aferente”, menționează reprezentanții MF. Totodată, pentru aplicarea unui tratament unitar se propune instituirea aceleiași reguli și pentru antrepozitarii autorizați.
De asemenea – precizează inițiatorii proiectului – avându-se în vedere introducerea noilor prevederi propuse de la art. 345 alin. (3^1) și (3^3) din proiectul de act normativ, din care rezultă obligația de a depozita produsele doar în spațiile autorizate până la plata accizelor, este necesară abrogarea obligației destinatarului înregistrat prevăzută la art. 375 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal, respectiv, în cazul în care nu se utilizează opțiunea de livrare directă conform art. 401 alin. (3) din Codul fiscal, de a depozita produsele recepționate doar în spațiile declarate și autorizate pentru recepția produselor accizabile întrucât nu se mai justifică menținerea acestei prevederi și a sancțiunii aferente de la art. 452 alin. (1) lit. c^1) din Codul fiscal. Corelativ, este necesară modificarea prevederilor art. 452 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal.
Se propune, totodată, introducerea plății anticipate a accizelor în cazul achizițiilor intracomunitare de tutun prelucrat de către destinatarii înregistrați în vederea stopării practicilor incorecte ale unor operatori economici care evită plata accizelor datorate bugetului de stat, similar celor prezentate anterior. Pentru corelarea cu reglementările nou introduse este necesară modificarea corespunzătoare și a prevederilor art. 345 alin. (4) și (5) din Codul fiscal.
În vederea aplicării unui tratament unitar, se propune completarea art. 435 alin. (5) din Codul fiscal, în sensul exceptării de la obligația înregistrării la autoritatea competentă și a destinatarilor certificați pentru locurile declarate pentru recepția produselor accizabile. De asemenea, prin proiectul de act normativ se propune modificarea art. 452 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, în sensul introducerii în sfera infracțiunilor și nerespectarea prevederilor propuse la art. 345 alin. (3^1) – (3^3) avându-se în vedere necesitatea aplicării aceluiași tratament privind plata anticipată a accizelor.
Pe lângă amendamentele propuse la Titlul VIII – Accize și alte taxe speciale, prin proiectul de OUG se propune majorarea sumei de 200 lei/lună reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor pentru care nu se datorează impozit pe venit și care nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii la nivelul de 300 lei/lună. Măsura se aplică veniturilor din salarii și asimilate salariilor aferente lunilor iulie - decembrie 2024 inclusiv, cu menținerea condițiilor reglementate prin OUG nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial