Ministrul Finanțelor: România trebuie să respecte criterii de convergență foarte clare pentru aderarea la moneda euro
Numărul 36, 11-17 sep. 2024 » Analize și sinteze
România trebuie să îndeplinească criterii de convergență foarte clare pentru aderarea la moneda euro, iar unul dintre acestea este cel legat de convergența privind sustenabilitatea finanțelor publice, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, citat de Agerpres. „Sunt criterii de convergență foarte clare pe care le stabilește regulamentul Comisiei Europene și unul dintre acestea este cel legat de convergența privind sustenabilitatea finanțelor publice ale României. Aici va trebui să avem o abordare echilibrată, pentru că suntem și în perioada în care ne dezvoltăm, în perioada în care implementăm proiectele de investiții și atunci nu cred că modelul Bulgariei, în care, să zicem, au îndeplinit criteriile de convergență prevăzute de regulamentul Comisiei Europene, cu excepția celui privitor la inflație, dar cu impact asupra investițiilor, a fost modelul cel mai adecvat. Am spus - și repet - anii 2025, 2026, 2027 sunt ani foarte grei pentru România, având un buget de investiții care merge până la 8% din PIB”, a precizat Marcel Boloș.
Acesta consideră că trebuie găsit un echilibru în ceea ce privește implementarea investițiilor și spijinirea mediului de afaceri, pentru a îmbunătăți poziția competițională a României pe piața europeană.
„Aici va trebui să găsim echilibrul necesar, pe de o parte să ne implementăm investițiile, pe de altă parte să sprijinim mediul de afaceri cu tot ce putem pentru a ne îmbunătăți poziția competițională a României pe piața europeană. Acesta este un obiectiv de țară extrem de important: să nu avem sub nicio formă măsuri care să fie în dezavantajul mediului de afaceri”, a subliniat Marcel Boloș.
De asemenea, ministrul a afirmat că nu este ușor să combați evaziunea fiscală sau să restructurezi sistemul de cheltuieli publice, însă astfel de proiecte pot fi în beneficiul României. „Am început procesul de digitalizare, a fost o etapă grea pentru mediul de afaceri, fiindcă este vorba de obișnuința cu modelele pe care noi le-am implementat. Chiar îmi cer scuze pentru acest disconfort pe care l-am creat, dar trebuie să înțelegem cu toții că este forma prin care împreună, în parteneriat cu mediul de afaceri, putem să progresăm și să avem un sistem fiscal modern și sustenabil. Este un obiectiv de țară al României la care trebuie să fim foarte atenți, pentru că nu este ușor să faci consolidare fiscal-bugetară. Nu este ușor să implementezi proiecte de digitalizare, nu este ușor să combați evaziunea fiscală, nu este ușor să restructurezi sistemul de cheltuieli publice. Toate acestea necesită înțelegere din partea celor cărora li se adresează măsurile (...) și astfel de proiecte pot să fie în beneficiul României”, a adăugat el.
Întrebat de jurnaliști care este anul în care consideră că România va adera la moneda euro, Boloș a răspuns: „Trebuie să avem răbdare să ne implementăm investițiile în anii aceștia grei, 2025, 2026, 2027, și apoi ajustarea fiscal-bugetară devine mai ușoară”.
„Sper totuși că avem cu toții înțelepciunea și răbdarea necesară pentru ca proiectele de digitalizare pe care le-am început, proiectele care țin de combaterea evaziunii fiscale să ne ducă spre restructurarea sistemului de cheltuieli publice, să ne ducă spre obiectivul acesta măreț pe care îl avem, încât ajustarea fiscal-bugetar să nu fie un impediment pentru România de a nu adera la zona euro. Aici este vorba de o conlucrare între toți actorii din mediul economic și social, încât la final să obținem o ajustare fiscal-bugetară cât mai rapidă, dar rezonabilă și fără a face victimă investițiile, care sunt piatra de temelie pentru dezvoltarea României pe termen lung”, a concluzionat ministrul Finanțelor.
La 26 iunie, Comisia Europeană a transmis că România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro, în urma evaluării privind compatibilitatea juridică și îndeplinirea criteriilor de convergență și luând în considerare factorii relevanți suplimentari pentru convergența și integrarea economică. Concluzia a fost prezentată în Raportul de convergență din 2024, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia în direcția aderării la zona euro. Acestea sunt cele șase state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro.
Raportul CE semnalează, în special, că legislația din România nu este pe deplin compatibilă cu obligația de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Astfel, România nu îndeplinește criteriul de stabilitate a prețurilor, pe cel privind finanțele publice, nu îndeplinește criteriul cursului de schimb și criteriul de convergență a ratelor dobânzii pe termen lung.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane