Ministerul Mediului lucrează la revizuirea Strategiei Naționale privind Schimbările Climatice pentru perioada 2020-2030
Telex » Știri 9 septembrie 2022
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) lucrează la revizuirea Strategiei Naționale privind Schimbările Climatice pentru perioada 2020-2030, cu perspectiva anului 2050, a anunțat, la evenimentul de lansare a raportului „Limitarea schimbărilor climatice și a impactului lor: o abordare integrată pentru România”, ministrul de resort, Barna Tanczos, citat de Agerpres. „În ceea ce privește politicile privind schimbările climatice, doresc să precizez că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lucrează la revizuirea strategiei naționale privind adaptări ale schimbărilor climatice pentru perioada 2020-2030, cu perspectiva anului 2050, și la elaborarea unui nou plan de acțiune pentru implementarea acesteia în cadrul proiectului RoAdapt. În prezent, documentele au parcurs procedura de încadrare din punct de vedere al impactului de mediu, concluzia fiind că pot fi supuse procedurii de adoptare fără aviz de mediu. În paralel, ne aflăm într-un proces avansat de consultare interinstituțională la nivelul instituțiilor publice care au rol în implementarea de măsuri de adaptare. Imediat după aceea, va urma consultarea publicului larg și a tuturor actorilor interesați. Toate documentele vor fi postate pe site-ul MMAP”, a spus Barna Tanczos.
Acesta a adăugat că se află în stadiul de elaborare și strategia pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
„De asemenea, strategia pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este în curs de elaborare și va reflecta viziunea pe termen lung pentru o economie modernă și un sistem energetic eficient care să contribuie la îndeplinirea acestor angajamente. Este un proces pe parcursul căruia va trebui să decidem împreună nivelul de ambiție pe care România îl va asuma pe termen lung în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Împreună cu Ministerul Energiei vom revizui Planul Național Integrat în domeniul energiei și al schimbărilor climatice, care implementează măsuri în aceste două domenii pentru deceniul curent. Noul plan va urmări realizarea securității și a independenței energetice, precum și îndeplinirea obiectivelor naționale cu privire la reducerea emisiilor de carbon și a gazelor cu efect de seră. În același timp, trebuie să avem în vedere pachetul Fit for 55 la nivelul Consiliului UE și cum vor fi finalizate. Împreună cu Parlamentul European trebuie să susținem implementarea acestora. În acest fel România va contribui la atingerea obiectivelor UE stabilite pentru anul 2030 în domeniul energiei și climei, asumate prin legea europeană”, a punctat oficialul.
Ministrul Mediului consideră că acțiunile de combatere a schimbărilor climatice, la nivel mondial, „sunt în continuare insuficiente”.
„Schimbările climatice reprezintă o amenințare la adresa umanității. Acțiunile de combatere a acestora la nivel mondial sunt în continuare insuficiente față de ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor pe termen lung ale Acordului de la Paris și ale Agendei 2030 pentru dezvoltarea durabilă. Politicile climatice ocupă în acest moment o poziție centrală la nivelul Guvernului impunându-se intensificarea activităților de sensibilizare privind acțiunile de implementare a măsurilor climatice. Prin activitate coordonată, împreună cu Administrația Prezidențială și Cancelaria prim-ministrului din cadrul Comitetului interministerial pentru schimbări climatice, se urmărește atingerea acestui deziderat. Schimbarea și adaptarea comportamentului sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor de protecție a mediului și prevenirea schimbărilor climatice. Acțiunea pentru atenuarea și adaptarea schimbărilor climatice și pentru construcția unei societăți mai durabile depinde esențial de sensibilizarea și educația copiilor, a tinerilor și a adulților de toate vârstele”, a afirmat Barna Tanczos.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane