Ministerul Muncii: Începe derularea unor proiecte strategice, cu plata în funcție de rezultate
Telex » Știri astăzi, 10:00
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a primit luni deciziile Comisiei Europene de punere în aplicare a programelor Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 și Educație și Ocupare 2021-2027, plata proiectelor fiind realizată, în premieră, în funcție de rezultate, nu de cheltuielile efectuate, informează ministerul de resort într-o postare pe Facebook.
„Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a avut o reuniune bilaterală cu Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, comisar pentru drepturi sociale, competențe și locuri de muncă de calitate, aflată în prima sa vizită oficială în România în această calitate. În cadrul întâlnirii, au fost înmânate oficial deciziile de punere în aplicare ale Comisiei Europene pentru două programe strategice: Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 - cu un buget de 815 milioane euro, vizează dezvoltarea de servicii comunitare integrate în 2.000 de comunități rurale, facilitând accesul persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente și de calitate și Programul Educație și Ocupare 2021-2027 - prin proiectul SMART SPO, în valoare de 183 milioane euro, urmărește modernizarea serviciilor publice de #ocupare, pentru a răspunde mai bine nevoilor actuale ale pieței muncii”, se arată în postarea MMFTSS, citată de Agerpres.
Noutatea absolută în cadrul acestor programe constă în faptul că proiectele vor fi derulate pe baza principiului „financing not linked to costs”, adică plata va fi realizată în funcție de rezultate, nu de cheltuielile efectuate. Acest model va asigura o utilizare eficientă a fondurilor europene, orientată spre impact concret în viața cetățenilor.
„Ne dorim ca fiecare euro investit să aducă un rezultat real pentru oameni. Este o premieră pentru România și un pas important spre creșterea calității serviciilor sociale și de ocupare”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu. În acest context, ministrul a solicitat sprijin pentru: investiții în măsuri active de ocupare a forței de muncă, suplimentarea fondurilor europene pentru finanțarea programelor de ucenicie, a celor de reducere a șomajului în rândurile tinerilor, creșterea economiei sociale, creșterea capacității Inspecției Sociale, alocarea de fonduri pentru accesibilizarea clădirilor publice și private și a mijloacelor de transport, revenirea în țară a românilor specializați în îngrijiri la domiciliu, precum și finanțări suplimentare pentru dezvoltarea rețelei de îngrijire a vârstnicilor.
La rândul său, comisarul european Roxana Mînzatu a prezentat prioritățile strategice ale noii Comisii Europene, punând accent pe ocuparea și mobilitatea forței de muncă, în special pentru tineri și grupuri vulnerabile, Pilonul European al Drepturilor Sociale, formarea profesională a adulților pe tot parcursul vieții, un rol important urmând să îl joace în acest sens „Uniunea Competențelor”, scăderea gradului de sărăcie pentru copii și creșterea gradului de incluziune.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru