Miniștrii Agriculturii din UE au aprobat concluziile privind o Politică Agricolă Comună post-2027 orientată spre fermieri
Telex » Știri astăzi, 9:34
Cei 27 de miniștri ai Agriculturii din Uniunea Europeană, participanți la reuniunea AgriFish, au aprobat concluziile privind o Politică Agricolă Comună post-2027 orientată spre fermieri, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Durabile (MADR). Documentul subliniază importanța Politicii Agricole Comune și obiectivele-cheie de asigurare a securității alimentare, garantând în același timp un standard de trai echitabil pentru comunitatea agricolă și prețuri rezonabile pentru consumatori, se arată într-un comunicat al MADR, citat de Agerpres.
„România a reiterat convergența externă deplină a plăților directe, actualizarea suprafeței de referință la nivelul anului 2024 și necesitatea menținerii unui buget PAC distinct, structurat pe cei doi Piloni, de minimum 1% din PIB-ul UE”, spune MADR.
Conform sursei citate, s-a susținut asigurarea unui tratament egal pentru toate statele membre, prin aplicarea convergenței externe în „Declarația României cu privire la concluziile privind o Politică Agricolă Comună axată pe fermieri după 2027”, anexată la documentul de concluzii, aprobat în unanimitate.
„Rezultatul acestei reuniuni marchează o etapă importantă în procesul de negociere a cadrului financiar multianual post-2027 și transmite un mesaj clar de unitate din partea miniștrilor agriculturii ai statelor membre ale UE”, subliniază reprezentanții ministerului.
Reuniunea AgriFish s-a desfășurat în perioada 9-10 decembrie 2024 la Bruxelles, iar din partea MADR a participat secretarul de stat Violeta Mușat.
Potrivit MADR, Consiliul a urmărit atingerea unui acord politic cu privire la două propuneri ale Comisiei pe tema posibilităților de pescuit. Acestea au vizat propunerea privind posibilitățile de pescuit în Oceanul Atlantic și Marea Nordului pentru 2025 și, în cazul anumitor stocuri, și pentru 2026 și propunerea referitoare la posibilitățile de pescuit pentru 2025 în Marea Mediterană și Marea Neagră.
„Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o Politică Agricolă Comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției. În acest context, România va reitera necesitatea ca Politica Agricolă Comună post-2027 să fie echitabilă, adaptată realităților curente și capabilă să contribuie la coeziunea și securitatea Uniunii”, a precizat MADR.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc