Miniștrii Finanțelor din UE: Datoria trebuie să scadă fără a afecta creșterea economiei
Telex » Știri 10 noiembrie 2021
Miniștrii Finanțelor din Uniunea Europeană au fost de acord că actuala creștere a prețurilor de consum se va opri anul viitor, iar nivelul ridicat al datoriei publice provocat de pandemie trebuie să fie redus, dar într-un mod în care să nu afecteze creșterea economiei, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Luna trecută, inflația anuală în zona euro a urcat la 4,1%, de la 3,4% în septembrie. Acest avans începe să îi îngrijoreze pe miniștrii de Finanțe, care sunt preocupați că această creștere ar putea să alimenteze o majorare mai puternică a salariilor, ceea ce ar genera o spirală inflaționistă. „Deși această creștere a prețurilor este provocată, în mare măsură, de factori temporari, este mai persistentă decât am anticipat, datorită solidității redresării economiei. Dar continuăm să ne așteptăm la modificarea și scăderea inflației în 2022 și în 2023”, a afirmat Paschal Donohoe, președintele Eurogrupului (miniștrii de Finanțe din zona euro).
„Prețurile la energie au un impact decisiv asupra creșterii inflației, iar fenomenul va fi unul temporar, urmând probabil să se reducă în prima jumătate a anului următor”, a declarat luni comisarul european al Economiei, Paolo Gentiloni.
De asemenea, oficialii UE au început discuțiile cu privire la o reformă a regulilor din Pactul de stabilitate și creștere, care limitează deficitul guvernamental sub pragul de 3% din PIB, iar datoria sub 60% din PIB, în ideea de a le ajusta la realitățile economice de după pandemie, caracterizate prin datorii publice ridicate și investiții mari, necesare pentru combaterea schimbărilor climatice. În forma actuală, regulile bugetare cer reduceri anuale ale datoriilor publice care sunt prea ambițioase pentru majoritatea țărilor membre ale UE și oferă prea puțin sprijin explicit pentru investițiile guvernamentale.
„Nu am auzit propuneri care să se concentreze pe schimbarea tratatelor sau pe plafonul privind deficitul și datoria. Există o conștientizare majoră pentru a găsi moduri serioase de reducere a deficitului și datoriei, chiar dacă sunt mai puțin costisitoare decât în urmă cu 20 de ani, dar într-un mod care să sprijine creșterea economiei, ceea ce nu este întotdeauna ușor. Încă nu avem un consens în această problemă, dar toți sunt conștienți că este o problemă care trebuie rezolvată”, a declarat Paolo Gentiloni.
Însă, guvernele statelor membre au opinii divizate cu privire la amploarea modificărilor necesare. Statele membre din sudul Europei sunt mai interesate decât statele din nordul continentului de relaxarea prevederilor referitoare la reducerea datoriilor și conferirea unui statut special investițiilor, de exemplu prin excluderea lor de la calculul deficitului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile