Ministrul Agriculturii: 61 de tineri fermieri au trecut de prima evaluare pentru concesionarea de terenuri agricole de la ADS
Telex » Știri 18 noiembrie 2020
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunţat că 61 de tineri fermieri din şase judeţe au trecut de prima etapă de contractare a terenurilor agricole deţinute de statul român şi gestionate de Agenţia Domeniilor Statului (ADS), în suprafaţă de până la 50 de hectare.
„Reuşim, după patru ani de când a apărut această Lege 226/2016 care dădea posibilitatea acordării până la 50 de hectare fermierilor, să facem primii paşi şi cei de la ADS au trecut de prima evaluare: 61 de tineri din 6 judeţe ale ţării. Într-o primă etapă aceste terenuri au fost libere de contract, terenuri deţinute de statul român şi gestionate de ADS au fost scoase la concesiune pentru tinerii fermieri, în Călăraşi, Dolj, Dâmboviţa, Galaţi, Satu Mare şi Hunedoara. 61 de tineri au fost selectaţi. Sigur, este un prim pas, pregătim măsuri suplimentare pentru tinerii fermieri, pentru schimbul de generaţii, de asemenea, pentru micii fermieri. O să vă ţinem la curent cu fiecare etapă”, a spus Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.
În conferinţa de bilanţ din data de 5 noiembrie, ministrul Agriculturii spunea că în perioada 26 octombrie - 6 noiembrie 2020 a fost iniţiată prima sesiune de contractare a terenurilor cu destinaţie agricolă din administrarea ADS, în suprafaţă de până la 50 de hectare către tinerii cu vârsta de maximum 40 de ani, absolvenţi cu studii de specialitate în domeniul agricol prin adoptarea HG nr. 811/2020.
El a precizat că în primul an de mandat la şefia Ministerului Agriculturii a reuşit să actualizeze nivelul minim al redevenţei/arendei perceput de Agenţia Domeniilor Statului pentru terenurile cu destinaţie agricolă, categoriile de folosinţă teren agricol (arabil, vii, livezi, păşuni şi fâneţe) cu 20%-30% în funcţie de clasa de calitate şi cu 40% pentru categoria de teren neagricol.
De asemenea, în baza HG nr. 721/27.08.2020, ADS a demarat procedura de cadastrare pentru terenurile din domeniul public şi privat, aflate în administrarea sa şi au fost dispuse măsuri de aplicarea a Legii nr. 103/2016 privind reîntregirea patrimoniului ADS prin identificarea suprafeţelor de teren puse la dispoziţia Comisiilor Locale de Fond Funciar.
În iulie, MADR anunţa că o suprafaţă de 50.655 hectare de teren agricol sunt disponibile pentru tineri, în baza Legii nr. 226/2016.
Potrivit datelor MADR, Agenţia Domeniilor Statului administrează o suprafaţă de 319.390,873 de hectare, din care doar o treime - 111.643,820 hectare - este cadastrată.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara