Ministrul Agriculturii a anunțat că despăgubirile pentru culturile calamitate de secetă vor fi acordate în octombrie
Telex » Știri 5 august, 9:00
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat vineri, într-o conferință de presă susținută la Slatina, că despăgubirile pentru calamitățile provocate de secetă le vor fi plătite fermierilor în luna octombrie, astfel încât aceștia să aibă resurse pentru campania de toamnă, informează Agerpres. Florin Barbu a menționat că au fost afectate de secetă culturi agricole pe o suprafață de aproximativ două milioane de hectare, iar suma minimă a despăgubirilor pe hectar va fi de 200 de euro.
"În momentul față, din evaluarea pe care o avem la Ministerul Agriculturii, din direcțiile de specialitate din teritoriu, rata de afectare la culturile de primăvară, este undeva la două milioane de hectare, am anunțat public, am discutat cu domnul prim-ministru și a anunțat public, plata de despăgubiri va fi de minimum 200 de euro pe hectar. Toate comisiile și toate instituțiile publice din subordinea Ministerului Agriculturii au obligativitatea ca până pe 15 septembrie să întocmească aceste procese-verbale de calamități. (…) În alți ani, aceste procese-verbale de calamități se încheiau până la sfârșitul anului și se predau în anul următor. Anul acesta vom plăti aceste despăgubiri în luna octombrie, pentru că fermierii din ce în ce o duc mai greu, pentru că în ultimii trei ani a fost secetă, vrem să ne asigurăm aceste surse financiare pentru a începe campania de însămânțare de toamnă. Lucrul acesta mi l-am asumat în calitate de ministru, până pe 15 septembrie vor fi finalizate, urmând să virăm banii în cont fermierilor în luna octombrie", a spus ministrul Agriculturii.
Întrebat dacă România își va putea asigura necesarul de cereale în contextul secetei din acest an, ministrul a dat asigurări că țara noastră are cerealele necesare atât pentru consum propriu, cât și pentru export, având în vedere că se irigă culturi pe o suprafață de 1,6 milioane de hectare.
"În momentul de față se irigă 1,6 milioane de hectare. (...) Din punctul de vedere al siguranței alimentare, România are cerealele necesare atât pentru consumul propriu, inclusiv pentru partea de consum din sectorul zootehnic, cât și pentru export", a precizat Florin Barbu.
Referitor la discuțiile privind sistemele de rachete antigrindină, ministrul a menționat că este un studiu în lucru, însă sistemul va continua să funcționeze și să fie dezvoltat.
"Sunt anumite voci în rândul fermierilor că în județul Prahova din cauza acestor sisteme antigrindină nu ar fi plouat. Studiul trebuie să iasă de la Ministerul Agriculturii și nu vă ascund faptul că marți, la ora 15,00, la Ministerul Apărării și Ministerul Economiei, ne vom întâlni membrii CSAT pentru a urgenta acest studiu, inclusiv cu INMH, și vom lua decizia. Dar vă spun că sistemul antigrindină va continua în România, investițiile vor continua în România și este un sistem foarte bun", a susținut Barbu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial